Botox, ráncfeltöltés, arcfelvarrás: ezek a legnépszerűbb szépészeti kezelések a ráncok ellen, ugyanakkor helyes életmóddal – ideértve az egészséges táplálkozást, testmozgást és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztást – jócskán kitolhatók az öregedés jelei.
Dr. Eric Berg egészségügyi szakértő hívta fel a figyelmet azokra a „szuperélelmiszerekre”, amelyek fogyasztásával hosszú ideig megelőzhetjük a ráncok kialakulását, állítása szerint mindenféle csodaszérum és kozmetikai termék használata, valamint plasztikai beavatkozás igénybevétele nélkül. A szakember szerint ezek az élelmiszerek azért olyan hatásosak, mert tele vannak öregedésgátló hatású vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint olyan értékes fehérjékkel, mint a kollagén, amely bár természetes módon is jelen van a kötőszövetekben, 40 éves korunkra a mennyisége 25 százalékát elveszítjük a különböző antibiotikumok, az ultraibolya sugárzás, a magas cukorfogyasztás, valamint a helytelen táplálkozás következtében. Hogy ez minél később következezzen be, dr. Berg szerint az alábbi, magas C-, K2- és D-vitamin-, valamint cink- és fehérjetartalmú ételeket érdemes rendszeresen fogyasztani:
- nyers savanyú káposzta,
- máj,
- tojássárgája,
- vaj,
- étcsokoládé,
- mandula,
- spenót,
- osztriga,
- vörös húsok,
- csirkecomb.
(Femcafé)
(Borítókép: Öregedésgátlás. Illusztráció: Getty Images)