Életmódváltással, egészséges étkezéssel és elegendő folyadékfogyasztással jócskán lassíthatók a természetes öregedési folyamatok. Létezik ugyanakkor tíz olyan étel, amely fokozottan segíti a ráncok eltüntetését.

Botox, ráncfeltöltés, arcfelvarrás: ezek a legnépszerűbb szépészeti kezelések a ráncok ellen, ugyanakkor helyes életmóddal – ideértve az egészséges táplálkozást, testmozgást és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztást – jócskán kitolhatók az öregedés jelei. 

Dr. Eric Berg egészségügyi szakértő hívta fel a figyelmet azokra a „szuperélelmiszerekre”, amelyek fogyasztásával hosszú ideig megelőzhetjük a ráncok kialakulását, állítása szerint mindenféle csodaszérum és kozmetikai termék használata, valamint plasztikai beavatkozás igénybevétele nélkül. A szakember szerint ezek az élelmiszerek azért olyan hatásosak, mert tele vannak  öregedésgátló hatású  vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint olyan értékes fehérjékkel, mint a kollagén, amely bár természetes módon is jelen van a kötőszövetekben, 40 éves korunkra a mennyisége 25 százalékát elveszítjük a különböző antibiotikumok, az ultraibolya sugárzás, a magas cukorfogyasztás, valamint a helytelen táplálkozás következtében. Hogy ez minél később következezzen be, dr. Berg szerint az alábbi,  magas C-, K2- és D-vitamin-, valamint cink- és fehérjetartalmú  ételeket érdemes rendszeresen fogyasztani:

  • nyers savanyú káposzta,
  • máj,
  • tojássárgája, 
  • vaj,
  • étcsokoládé,
  • mandula,
  • spenót,
  • osztriga,
  • vörös húsok,
  • csirkecomb.

(Femcafé)

(Borítókép: Öregedésgátlás. Illusztráció: Getty Images)