Finomak, egészségesek, sőt a fogyásban is segítenek: bizonyos fűszerek kifejezetten jótékony hatással vannak a belekre és hozzájárulnak azok méregtelenítéséhez, ami hosszú távon az emésztés javításával, az energiaszint növelésével és így az általános közérzet javításával szembetűnő fogyáshoz is vezethet. Alább három olyan fűszert mutatunk, amelyek szó szerint kipucolják a káros anyagokat a belekből.
Gyömbér
A gyömbér természetes gyulladáscsökkentő és görcsoldó tulajdonságának köszönhetően hatékonyan segíti az emésztést és hozzájárul a bélrendszer tisztulásához. Javítja az emésztőnedvek termelését, serkenti a bélmozgást, és enyhíti a puffadást, valamint a székrekedést. A benne található gingerol és shogaol vegyületek elősegítik a gyomor- és bélrendszer simaizmainak ellazulását, ami gyorsítja az emésztési folyamatokat. Emellett antioxidáns hatása révén segít eltávolítani a szervezetben felgyülemlett méreganyagokat, így támogatva a bélrendszer tisztulását és egészséges működését – írja a Blikk Rúzs.
Kömény
A gyömbérhez hasonlóan a kömény is serkenti az emésztőnedvek, sőt az epe termelődését is, ami elősegíti a tápanyagok lebontását és felszívódását. Görcsoldó és puffadáscsökkentő hatása révén enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, javítja a bélmozgást, mindezzel pedig elősegíti a salakanyagok kiürülését. Antioxidáns tulajdonságai segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, csökkentve ezzel a gyulladásokat és támogatva a bélrendszer egészséges működését. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a bélflóra egyensúlyának fenntartásához is.
Fahéj
A fahéj jótékony hatásai megegyeznek a gyömbér és a kömény pozitív tulajdonságaival, ám az emésztőnedvek termelésének serkentése és a bélmozgás javítása mellett antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is van, így fokozottan hozzájárul a bélflóra egészségének fenntartásához is. Ezenkívül az úgynevezett melegítő hatása serkenti a vérkeringést, ami elősegíti a bélrendszer optimális működését.
(Borítókép: Fűszerezés. Illusztráció: Getty Images)