Súlyos bakteriális fertőzést kaphatunk, sőt vesekárosodást is szenvedhetünk, ha bizonyos ételeket mikrohullámú sütőben melegítünk. Mutatjuk, mely élelmiszerekre érdemes figyelnie!

Különböző ételek újramelegítésének kockázatairól beszélt nemrég egy TikTok-videóban Harini Bala dietetikus. A szakember összesen három olyan ételt emelt ki, amelynek a mikrózásával vagy sütőben való újramelegítésével E. coli- vagy lisztéria-fertőzést kaphatunk, sőt a vesénk is károsodhat.

Spenót

A spenótban úgynevezett oxálsav található, amely újramelegítéskor kikristályosodik, és így mérgezővé válik. Ha sok újramelegített spenótot fogyasztunk, a nagy dózisú oxálsav bevitele növelheti a vesekő kialakulásának esélyét.

„A spenót nitrátokat is tartalmaz, amelyek újramelegítéskor mérgező nitritekké alakulnak. Ezek a bélben lévő vegyi anyagokkal kombinálódva növelhetik a béldaganatok kialakulásának kockázatát” – hívta fel a figyelmet Harini Bala. Hozzátette, hogy a spenót nem megfelelő fogyasztásával a listeria nevű parazitával is megfertőződhetünk, ami lázat, influenzaszerű tüneteket, fejfájást és görcsöket okozhat.

Tea 

Bala szerint a tea felmelegítésével bármilyen, az italban szunnyadó baktérium aktívvá válhat, így  érdemes azonnal elfogyasztani, ha lefőztük. Ha már kihűlt, inkább főzzünk egy újabb adagot.

Rizs

A dietetikus a rizzsel kapcsolatban arra figyelmeztetett a videójában, hogy lehűlve könnyen megjelenhet benne Bacillus cereus nevű kórokozó, amely jellemzően zöldségekben fordul elő. A spórák hőállók, így ha felmelegítjük az ételt, azzal nem csökkentjük a megbetegedés kockázatát, amely hányással, hasmenéssel és hasi görcsökkel jár. 

„Amennyiben a főzést követően légmentesen záródó tasakban vagy edényben, hűtőszekrényben tároljuk a rizst, akkor két órán belül még biztonsággal felmelegíthető, ám ha már egy egész éjszakát áll a hűtőben, akkor másnapra már nagy valószínűséggel megjelennek rajta a kórokozók” – magyarázta Harini Bala.

A múltban már volt példa arra, hogy valaki Bacillus cereus-fertőzés miatt halt meg. Egy belga férfi napokig kint hagyott tésztát melegített újra, később a boncolása során pedig kiderült, hogy a férfinak mérsékelt centrilobuláris májnekrózisa, vagyis májelhalása lett, ami a szervei leállását eredményezte.

„A spagettit több napig szobahőmérsékleten tartották, ami lehetővé tette, hogy a Bacillus cereus mennyisége nagyon magas koncentrációt érjen el, létrehozva egy igen magas toxinkoncentrációt. Valószínűleg ez volt felelős a férfi haláláért” – állt a jelentésben.

Bár a férfi esete több évvel ezelőtt történt, a mai napig szóba hozzák elrettentő példaként, hogy felhívják a figyelmet a nem megfelelően tárolt, újramelegített élelmiszerek, köztük a rizs, a tészta és a burgonya fogyasztásával járó kockázatokra.

(LADBible)

(Borítókép: Mikró ajtót nyit egy férfi. Illusztráció: Getty Images)