Vége a szezonjának, ám az őszi időszakon túl is hatalmas az igény a pumpkin spice lattéra. A sütőtökös ízesítésű koffeines italról nem kell lemondanunk csak azért, mert a kávézókban mostanra felváltotta azokat a mézeskalács ízű változat. Cikkünkben megosztunk egy receptet, amelynek a segítségével házilag is elkészítheti kedvenc kávékülönlegességét!

Minden évben hatalmas sláger a kávézókban a pumpkin spice, vagyis a sütőtök ízesítésű latte. A különleges tejeskávét ugyanakkor az őszi időszakban értékesítik, az ünnepek előtt más ízek kerülnek előtérbe. Egy egyszerű receptnek köszönhetően azonban magunknak is bármikor elkészíthetjük a pumpkin spice lattét, sőt a boltinak egy jóval egészségesebb verzióját, ugyanis szirupok és más mesterséges ízesítők helyett természetes alapanyagok kerülnek bele. Az alábbi tippek megfogadásával úgy élvezheti a népszerű ízvilágot, hogy közben csökkentheti a cukor- és kalóriabevitelt, valamint a bélflórájára is kedvező hatással lehet.

1. Csökkentse a koffeint

A túl sok koffein súlyosbíthatja az esetleges bélproblémákat és növelheti a kortizolszintet, ami gyulladást okozhat a szervezetben. Hogy ezt elkerüljük, válasszunk csökkentett koffeintartalmú vagy koffeinmentes kávét.

2. Válasszon sötét pörkölésű kávét

A pörkölési típus is hatással van a kávé koffein- és savtartalmára. A sötét pörkölésű kávé kevesebb koffeint és több antioxidánst tartalmaz, mint a világosabb pörkölésű változatok. Emellett a sötét pörkölésű kávé kevesebb savat tartalmaz, így kíméletesebb a gyomornak, és kevésbé valószínű, hogy gyomorégést vagy emésztési problémákat okoz.

3. Használjon növényi tejet

A tejtermékek okozta bélproblémák és a felesleges cukrok bevitele könnyen elkerülhető növényi tejek választásával. Ez utóbbiakat a pH-egyensúlyra is jó hatással vannak.

4. Csökkentse a cukrot

A hagyományos pumpkin spice latte rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaz, amely hozzájárul a vércukorszint ingadozásához. A házi változatban ugyanakkor megvan rá a lehetőségünk, hogy természetes édesítőszereket, mézet vagy juharszirupot használjunk.

5. Használjon fűszereket a gyógyhatásokért

A pumpkin spice latte elengedhetetlen része a fűszerkeverék, amely fahéjat, gyömbért, szegfűborsot és szerecsendiót tartalmaz. Mindezek a fűszerek tele vannak antioxidánsokkal, és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. A fahéj segít a vércukorszint stabilizálásában, míg a gyömbér javítja a vérkeringést, és a szegfűbors is segíti az emésztést – írja a Nuus.

Így készítse el otthon

Hozzávalók:

  • 240 ml frissen főzött kávé
  • 1 csésze választott tej (növényi alapú vagy hagyományos)
  • 2-3 evőkanál organikus sütőtökpüré (a püré is elkészíthető házilag sült sütőtökből)
  • 1-2 evőkanál juharszirup (vagy más választott édesítőszer)
  • 1 teáskanál sütőtökfűszer-keverék (akár házilag kevert)
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

  • Főzze le a kávét, öntse egy pohárba és tegye félre.
  • Öntsön tejet egy kisebb lábasba, és közepesen alacsony lángon melegítse, de ne forralja fel.
  • A meleg tejet turmixolja homogén állagúra a sütőtökpürével, édesítővel, fűszerekkel és vanília kivonattal.
  • Öntse a keveréket a kávéhoz, majd ízlés szerint dekorálja, akár növényi tejszínhabbal, sütőtökfűszerrel vagy fahéjjal megszórva.

(Borítókép: Pumpkin spice latte. Illusztráció: Getty Images)