Minden évben hatalmas sláger a kávézókban a pumpkin spice, vagyis a sütőtök ízesítésű latte. A különleges tejeskávét ugyanakkor az őszi időszakban értékesítik, az ünnepek előtt más ízek kerülnek előtérbe. Egy egyszerű receptnek köszönhetően azonban magunknak is bármikor elkészíthetjük a pumpkin spice lattét, sőt a boltinak egy jóval egészségesebb verzióját, ugyanis szirupok és más mesterséges ízesítők helyett természetes alapanyagok kerülnek bele. Az alábbi tippek megfogadásával úgy élvezheti a népszerű ízvilágot, hogy közben csökkentheti a cukor- és kalóriabevitelt, valamint a bélflórájára is kedvező hatással lehet.
1. Csökkentse a koffeint
A túl sok koffein súlyosbíthatja az esetleges bélproblémákat és növelheti a kortizolszintet, ami gyulladást okozhat a szervezetben. Hogy ezt elkerüljük, válasszunk csökkentett koffeintartalmú vagy koffeinmentes kávét.
2. Válasszon sötét pörkölésű kávét
A pörkölési típus is hatással van a kávé koffein- és savtartalmára. A sötét pörkölésű kávé kevesebb koffeint és több antioxidánst tartalmaz, mint a világosabb pörkölésű változatok. Emellett a sötét pörkölésű kávé kevesebb savat tartalmaz, így kíméletesebb a gyomornak, és kevésbé valószínű, hogy gyomorégést vagy emésztési problémákat okoz.
3. Használjon növényi tejet
A tejtermékek okozta bélproblémák és a felesleges cukrok bevitele könnyen elkerülhető növényi tejek választásával. Ez utóbbiakat a pH-egyensúlyra is jó hatással vannak.
4. Csökkentse a cukrot
A hagyományos pumpkin spice latte rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaz, amely hozzájárul a vércukorszint ingadozásához. A házi változatban ugyanakkor megvan rá a lehetőségünk, hogy természetes édesítőszereket, mézet vagy juharszirupot használjunk.
5. Használjon fűszereket a gyógyhatásokért
A pumpkin spice latte elengedhetetlen része a fűszerkeverék, amely fahéjat, gyömbért, szegfűborsot és szerecsendiót tartalmaz. Mindezek a fűszerek tele vannak antioxidánsokkal, és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. A fahéj segít a vércukorszint stabilizálásában, míg a gyömbér javítja a vérkeringést, és a szegfűbors is segíti az emésztést – írja a Nuus.
Így készítse el otthon
Hozzávalók:
- 240 ml frissen főzött kávé
- 1 csésze választott tej (növényi alapú vagy hagyományos)
- 2-3 evőkanál organikus sütőtökpüré (a püré is elkészíthető házilag sült sütőtökből)
- 1-2 evőkanál juharszirup (vagy más választott édesítőszer)
- 1 teáskanál sütőtökfűszer-keverék (akár házilag kevert)
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- Főzze le a kávét, öntse egy pohárba és tegye félre.
- Öntsön tejet egy kisebb lábasba, és közepesen alacsony lángon melegítse, de ne forralja fel.
- A meleg tejet turmixolja homogén állagúra a sütőtökpürével, édesítővel, fűszerekkel és vanília kivonattal.
- Öntse a keveréket a kávéhoz, majd ízlés szerint dekorálja, akár növényi tejszínhabbal, sütőtökfűszerrel vagy fahéjjal megszórva.
(Borítókép: Pumpkin spice latte. Illusztráció: Getty Images)