Az alkohol lebontásában fontos szerepet játszik az úgynevezett aldehid-dehidrogenáz (ALDH) nevű enzim termelődéséért felelős CYP2E1 nevű gén. Miután a szervezetünk az alkoholt az ember számára mérgező acetaldehiddé bontja le, a vegyület eltávolításáért és így a szervezet méregtelenítéséért az ALDH-enzim felel.
Néhány embernél az ALDH termelődéséért felelős génben olyan eltérés van, amely az enzim hibás formáját és a mérgező acetaldehid felhalmozódását eredményezi.
A legtöbben nem is tudnak arról, hogy ilyen genetikai eltéréssel rendelkeznek, így az ünnepi időszakban különös veszélynek vannak kitéve, hiszen kutatások kimutatták, hogy háromból két személy túlzásba viszi a sör és bor fogyasztását ebben az időszakban. Ez azonban az alkoholra érzékenyek esetében komoly egészségügyi problémákat okozhat.
„A tünetek jellemzően röviddel az alkoholfogyasztás után kezdődnek, arcpírral, melegségérzettel, fejfájással és szédüléssel. Súlyosabb esetekben ez émelygéssé, hányássá, heves szívdobogássá és légzési nehézséggé fokozódhat” – fejtette ki dr. Yiannis Mavrommatis nutrigenetikai szakértő. Hozzátette ugyanakkor, hogy néhány egyszerű, de körültekintő lépéssel segíthető a szervezet regenerálódása, ha mégis lecsúszna néhány korty.
„Akik ilyen genetikai eltéréssel rendelkeznek, győződjenek meg róla, hogy kiegyensúlyozott étrendet követnek, kerüljék a stresszt és aludjanak jól. Ha alkoholt akarnak inni, figyeljenek arra, hogy kellően hidratáltak legyenek, egyenek, mielőtt isznak, ugyanakkor kerüljék a túlzott mennyiségű alkoholfogyasztást” – fogalmazta meg tanácsait dr. Mavrommatis. A szakember egy kollégája, Isabela Ramos táplálkozási szakértő felhívta továbbá a figyelmet, hogy a fentebb részletezett tünetek rosszabbak lehetnek az olyan magasabb alkoholtartalmú italok fogyasztása esetén, mint a whisky, a rum és a vodka.
Ez mind súlyosbíthatja a tüneteket az etanol megnövekedett szintje miatt, amit metabolizálni kell
– mutatott rá Ramos. Hozzátette, hogy egyes borok és sörök, különösen a vörösborok és bizonyos kézműves sörök nagyobb mennyiségű, úgynevezett kongenereket tartalmaznak, amelyek az erjedés melléktermékei, és amelyek szintén súlyosbíthatják a tüneteket.
Az egyik legjobb módszer alkoholos italok fogyasztásakor, ha azokat alkoholmentes italokkal keverik az alkoholra érzékenyebbek.
(LADBible)
(Borítókép: Becsípett férfi egy autó hátsó ülésén. Illusztráció: Getty Images)