Új kutatásban vizsgálták a kávé bélflóránkra gyakorolt hatását. A tanulmányban meglepő eredmények születtek.

Befolyásolja a vérnyomásunkat, az anyagcserénket, az általános frissességünket, és számos jótékony egészségügyi hatása van: a kávé élettani előnyeiről többször írtunk már, többek között a szív- és érrendszeri betegségek és a diabétesz megelőzése kapcsán.

A pörkölt kávé több mint 1000 bioaktív vegyület összetett keveréke, amelyek közül némelyik gyógyító hatású antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antifibrotikus vagy rákellenes hatással rendelkezik. Ezek az egészségügyi előnyök a kávé polifenol tartalmának tulajdoníthatók. A klorogénsavat, a kávé kulcsfontosságú polifenolját, a bél mikroorganizmusai koffeinsavvá, kininsavvá és más metabolitokká metabolizálják.

Egy nemrég született új kutatásban a tudósok úgy vizsgálták a kávé bélflórára gyakorolt hatását, hogy több mint 22 ezer személytől származó metagenomikus mintát elemeztek, a résztvevők pedig részletes jelentéseket írtak a kávéfogyasztási szokásaikról. A kapott információkat összevetették több mint 54 ezer minta nyilvános adataival, amelyek különböző populációkat öleltek fel. Keleti és nyugati embereket, újszülötteket és bizonyos betegségekben szenvedőket is górcső alá vettek az adatok gyűjtése során. A résztvevőket végül három kávéfogyasztási szintre kategorizálták: soha nem ivók, mérsékelten, illetve nagy mennyiségben fogyasztók. 

Az eredmények erős összefüggést mutattak ki a kávéfogyasztás és a bélflóra összetétele között: általánosságban megállapították, hogy a kávé inkább stimuláló, mint gátló hatású a bélben található mikrobiom fajok sokfélesége tekintetében.

A kávéfogyasztás legerősebb összefüggését a Lawsonibacter asaccharolyticus Gram-pozitív baktérium nagy számával kapcsolatban figyelték meg. Ez az összefüggés ugyanaz maradt mind a koffeines, mind a koffeinmentes kávé esetében.

A Lawsonibacter asaccharolyticus bőséges jelenléte közel nyolcszor magasabb volt a nagy mennyiségű kávét fogyasztóknál, mint a nem ivók körében. A mérsékelt ivók körében is négyszer magasabb volt, mint a nem ivóknál. A tanulmányban egy 115 bél mikrobiom fajból álló panelt is azonosítottak, amely pozitívan kapcsolódik a kávéfogyasztáshoz, kiemelve a kávé szélesebb körű hatását a bélflórára.

Az, hogy milyen típusú és mennyiségű kávét fogyasztunk, szintén eltérően hathat a szervezetünkre, a bélflóra és a kávéfogyasztás kapcsolata pedig az általános mentális és fizikai állapotunkra, valamint az immunrendszerünkre is befolyással van.

(HáziPatika)

(Borítókép: Kávézó férfi. Illusztráció: Getty Images)