A Harvard Egyetem kutatása szerint azoknál, akik heti rendszerességgel fogyasztanak csokoládét, kimutathatóan alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Meglepő eredményt hozott az az átfogó kutatás, amelynek eredményét nemrég tette közzé a Harvard Egyetem. A felmérés három nagy csoport adatait elemezte, több mint három évtizeden keresztül, több ezer egészségügyi szakember bevonásával. A négyévenként kitöltött kérdőívek segítségével a tudósok közel 200 ezer résztvevő esetében értékelték a 2-es típusú cukorbetegség és a csokoládéfogyasztás közötti kapcsolatot.

Az eredmény szerint azok, akik hetente legalább 15 deka bármilyen csokoládét fogyasztottak, 10%-kal kisebb volt a cukorbetegség kialakulásának kockázata. 

Az étcsokoládé produkálta a legnagyobb eredményt: azoknál az embereknél, akik hetente legalább öt adagot fogyasztottak belőle, 21%-kal csökkent a diabétesz kockázata.

Mivel ez a krónikus betegség gyakran összefügg az elhízással, amely általában a magas cukortartalmú étrendből ered, ez az eredmény enyhén szólva furcsának tűnhet. 

„Bár az étcsokoládé és a tejcsokoládé kalóriatartalma és telített zsírtartalma hasonló, úgy tűnik, hogy az étcsokoládéban található gazdag polifenolok ellensúlyozhatják a telített zsír és a cukor súlygyarapodásra és cukorbetegségre gyakorolt hatását” –  mondja Qi Sun, az egyetem táplálkozástudományi és epidemiológiai tanszékének docense. 

Bár a kutatás rávilágított a csokoládé néhány pozitív hatására, a harvardi kutatók hangsúlyozzák, hogy a tejcsokoládéfogyasztás további növelése potenciálisan elősegíti a súlygyarapodást, ami már megfordítja a kockázatot, ezért nem érdemes túllépni a kutatásban is alapul vett szerény limitet.  

(Mirror)

(Borítókép: nő csokoládés édességet eszik. Illusztráció: Getty Images)