Közelednek az ünnepek, és sokan kerülnek közeli kapcsolatba a család mellett az alkohollal is. A másnap persze karácsonykor is ugyanolyan elviselhetetlen, erre jelenthet némi megoldást az a szakmai szempontból tökéletes szendvics, amit Dr. Zoe Williams londoni háziorvos állított össze a macskajaj tüneteinek enyhítésére. Hiába iszunk rengeteg vizet, a másnaposságot olyan tényezők okozzák, amelyekre ez nincs hatással.
Megdőlt a mítosz: ezért nem segít a vízivás a másnaposságon
Williams elmondta, hogy ez az étel a tápanyagok tökéletes kombinációját tartalmazza, ami ahhoz szükséges, hogy helyreállítsa a sók, cukrok és fehérjék túl sok alkohol miatt megborult egyensúlyát. Hangsúlyozta, hogy egy átmulatott éjszaka után elengedhetetlen, hogy együnk valamit, még akkor is, ha kicsit émelygünk. Szimulációt készítettek arról, mi történik az agyunkkal, amikor túl sok alkoholt iszunk.
Ijesztő szimuláció mutatja be, mi történik az agyunkkal, ha leisszuk magunkat a sárga földig
A szendvicset a szakember félig teljes kiőrlésű, félig fehér kenyérrel készíti. „Bár a teljes kiőrlésű kenyér egészségesebb, a hozzáadott gabonafélék erős ízt adnak, ami hányingert válthat ki. A semleges ízű fehér kenyér könnyebben is emészthető" – magyarázza. „A feles kenyérrel is hozzájutunk a megfelelő fehérjéhez és rosthoz, és egyszerre jutunk azonnali energia és a lassan felszabaduló szénhidrátokhoz." A szakember hozzátette, a a fehérje „életmentő” lehet másnaposság esetén, mivel tartalmaz egy esszenciális aminosavat, a lizeint, ami felgyorsítja az alkohol lebontását a májban.
Tölteléknek Dr. Williams a szalonna, a tojás és az avokádó egészségtelennek tűnő kombinációját ajánlja. A szalonna ugyan nem tűnik túl egészséges választásnak, ám visszapótolja az ivás miatt kiürült sót a szervezetből, ráadásul a Newcastle-i Egyetem szakértőinek 2009-es tanulmánya szerint a szalonna segíthet az agyban lévő neurotranszmitterek megfelelő működésének helyreállításában. „Segíthet a másnapossággal járó ködös agyműködésen. Egyes szakértők szerint már a szalonna illata is segíthet az agynak regenerálódni” – mondja az orvos.
A tojás a szakember szerint egy tápanyag-erőmű, ami elengedhetetlen a másnaposság leküzdésére. Nem csak sok fehérjét, de D-vitamint és B12 vitamint is tartalmaz, aminek felszívódása romlik az alkohol hatására, pedig elengedhetetlen az agy és az idegrendszer normális működéséhez. Egy új tanulmány szerint egy eddig károsnak vélt étel a koleszterinszintre, sőt az agyműködésre is jó hatással van.
Ez az eddig károsnak tartott élelmiszer csökkentheti a koleszterinszintet
„A tojás egy cisztein nevű aminosavat is tartalmaz, amely segít a szervezetnek lebontani az acetaldehidet, az alkohol mérgező melléktermékét" – magyarázza az orvos, majd hozzáteszi, az avokádó rengeteg egészséges zsírt, vitamint és ásványi anyagot ad hozzá az ételhez, ami szintén elengedhetetlen a másnaposság tüneteinek enyhítéséhez.
(Borítókép: férfi szendvicset eszik. Illusztráció: Getty Images)