Szinte folyamatosan folynak olyan kutatások, amelyek az élelmiszerek és a különböző daganatos betegségek közötti összefüggéseket kutatják, és számos ételről és adalékanyagról kiderült már, hogy komoly szerepe lehet a rák kialakulásában.
Most egy újabb bűnöst fedeztek fel a kutatók, ami az egyik leggyakoribb konyhai alapanyag.
A Dél-Floridai Egyetem és a Tampa General Hospital Cancer Institute munkatársai által végzett kutatás szerint ok-okozati összefüggés áll fenn a sütőolajok használata és a vastagbélrák között.
A eredmények, amelyeket a Gut című tudományos folyóiratban tettek közzé december 10-én, azt mutatják, hogy a különböző magolajok a legveszélyesebbek, mint a napraforgó, a kukorica, a repce és a szőlőmag.
A kutatásban még komolyabb kapcsolatot találtak a rák kialakulása és az úgynevezett gyulladáskeltő zsírmolekulák között, amelyek szinte minden ultrafeldolgozott ételben megtalálhatóak és ott vannak a bőséges zsiradékokban készülő elviteles fogásokban.
Timothy Yeatman, a tanulmány társszerzője, a Dél-Floridai Egyetem sebészprofesszora szerint ez a gyulladás nem csak a rák kialakulásában, de a növekedésében is szerepet játszik. „A rák olyan, mint egy krónikus seb, amely nem gyógyul be. Ha a szervezeted ilyen élelmiszerekkel találkozik állandóan, a gyulladás és az immunrendszer gyengülése miatt csökken a seb gyógyításának képessége, ami végül lehetővé teszi a rák növekedését” – mondja.
(LadBible)
(Borítókép: férfi serpenyőben készít ételt. Illusztráció: Getty Images)