• Címlap
  • slash Magasélet
  • slash Celeb
  • slash Outfit
  • slash Enter
  • slash Perfekt
  • slash Check-out
  • slash iFaktor

  • send
  • like
  • GettyImages-1479459945
    Perfekt

    Ezek a világ legegészségtelenebb ételei, amelyekből szinte minden nap fogyasztunk

    Szerző Neve

    Simon Benedek

    person-add Követés
    2024.12.16. 14:01
    facebook messenger pinterest
    Az alábbi összeállításban összeszedtük, hogy melyek azok az étele, amelyek bár rendkívül egészségtelenek, mégis szinte minden nap fogyasztjuk őket
    Az alábbi összeállításban összeszedtük, hogy melyek azok az étele, amelyek bár rendkívül egészségtelenek, mégis szinte minden nap fogyasztjuk őket. Íme a lista! Fotó: Aleksandr Zubkov / Getty Images Hungary
    Előrecsomagolt süteményekAz üzletekben kapható tartós, előrecsomagolt sütemények nem ritkán tele vannak tartósítószerekkel, állományjavítókkal és mesterséges anyagokkal, hogy hónapokig, vagy akár évekig eltarthatók legyenek

    Előrecsomagolt sütemények

    Az üzletekben kapható tartós, előrecsomagolt sütemények nem ritkán tele vannak tartósítószerekkel, állományjavítókkal és mesterséges anyagokkal, hogy hónapokig, vagy akár évekig eltarthatók legyenek. Ezek a sütemények a magas tartósítószer-tartalmuk miatt hosszú távon egészségkárosítók is lehetnek.

    Fotó: iprogressman / Getty Images Hungary
    Ipari növényi olajokAz elmúlt néhány évtizedben aggasztóan megnőtt a finomított növényi olajok fogyasztása, és különösen veszélyes látni, hogy szinte minden feldolgozott élelmiszerbe kerül belőlük

    Ipari növényi olajok

    Az elmúlt néhány évtizedben aggasztóan megnőtt a finomított növényi olajok fogyasztása, és különösen veszélyes látni, hogy szinte minden feldolgozott élelmiszerbe kerül belőlük. Kis mennyiségben fogyasztva az omega-6 zsírsavakat tartalmazó növényi olajok egészségesek, túlfogyasztás esetén azonban krónikus megbetegedéseket okozhatnak. Egészségesebb alternatíva a mértékkel fogyasztott kókuszolaj, az extra szűz olívaolaj vagy az avokádóolaj.

    Fotó: Jason Dean / Getty Images Hungary
    GyorsételekA gyorséttermi ételek hemzsegnek az ízfokozóktól, mesterséges adalékanyagoktól, állományjavítóktól, cukortól, sótól és tartósítószerektől

    Gyorsételek

    A gyorséttermi ételek hemzsegnek az ízfokozóktól, mesterséges adalékanyagoktól, állományjavítóktól, cukortól, sótól és tartósítószerektől. És bár frissen fogyasztva finomak, néhány óra múlva már szinte ehetetlenek. Ez elegendő érv is ahhoz, hogy lehetőleg minél kevesebbet fogyasszunk belőlük.

    Fotó: Anastasiia Krivenok / Getty Images Hungary
     Fehér kenyérA finomított fehér lisztből készült kenyér bár alapvetően búzából készül, a feldolgozás során szinte minden hasznos tápanyagot elveszít

    Fehér kenyér

    A finomított fehér lisztből készült kenyér bár alapvetően búzából készül, a feldolgozás során szinte minden hasznos tápanyagot elveszít. Üres kalória marad csupán, ami bár rendkívül finom, de nagyon hízlal. És akkor még nem is beszéltünk a sok állományjavítóról, adalékanyagról és cukorról, amit azért kevernek a tésztához, hogy puhább, nagyobb és tartósabb legyen. Alternatívaként a teljes kiörlésű kenyér jöhet szóba. 

    Fotó: Lew Robertson / Getty Images Hungary
    BurgonyachipsA klasszikus chips telített zsírt, sót és mesterséges adalékanyagokat tartalmaz, ami hozzájárulhat az elhízáshoz, a magas vérnyomáshoz és a szívbetegségekhez, és károsítja az ereket is

    Burgonyachips

    A klasszikus chips telített zsírt, sót és mesterséges adalékanyagokat tartalmaz, ami hozzájárulhat az elhízáshoz, a magas vérnyomáshoz és a szívbetegségekhez, és károsítja az ereket is. Helyette érdemes lehet kipróbálni a különböző zöldségekből és gyümölcsökből készülő ropogtatni valókat.

    Fotó: mrs / Getty Images Hungary
    SajtokA feldolgozott sajtok gyakran tartalmaznak nagy mennyiségű foszfátot, sót és mesterséges anyagokat, amelyek hosszú távon csontritkuláshoz és szívbetegségekhez vezethetnek

    Sajtok

    A feldolgozott sajtok gyakran tartalmaznak nagy mennyiségű foszfátot, sót és mesterséges anyagokat, amelyek hosszú távon csontritkuláshoz és szívbetegségekhez vezethetnek. Gyártásuk során emulgeálószereket használnak arra, hogy elérjék a megfelelő textúrát. Ezek az emulgeálószerek ugyan alapvetően ártalmatlanok, viszont nem feltétlenül hatnak kedvezően a bélrendszerre, és egy kutatásban összefüggést találtak a fogyasztásuk és egyes daganatok kialakulása között.

    Fotó: Antenna / Getty Images Hungary
    Feldolgozott felvágottakA feldolgozott hentesáruk hemzsegnek a káros zsíroktól, és mindenképpen érdemes megnézni az összetevők listáját, mert színhúst sokszor csak nagyon kevés százalékban tartalmaznak

    Feldolgozott felvágottak

    A feldolgozott hentesáruk hemzsegnek a káros zsíroktól, és mindenképpen érdemes megnézni az összetevők listáját, mert színhúst sokszor csak nagyon kevés százalékban tartalmaznak. Annál több bennük viszont az ízfokozó, a só, a cukor, a tartósítószer és az adalékanyagok. Léteznek persze egészségesebb alternatívák is.

    Fotó: Elena Noviello / Getty Images Hungary

    Kapcsolódó

      • TV2Play
      Rendkívüli hír: Sydney élő adásban jelentette be, hogy babát vár!

      Rendkívüli hír: Sydney élő adásban jelentette be, hogy babát vár!

      • TV2Play
      Brasch Bence összezavarodott: Nem értette mi történt az értékelés alatt

      Brasch Bence összezavarodott: Nem értette mi történt az értékelés alatt

      • TV2Play
      Elképesztő: Brasch Bencének teljesen más volt a hangja 16 évvel ezelőtt

      Elképesztő: Brasch Bencének teljesen más volt a hangja 16 évvel ezelőtt

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Süti szabályzat
  • RSS
  • Márkabiztonság
  • DSA
  • Közösségi média moderációs elvek
  • Süti beállítások
  • © 1999-2025 Index.hu Zrt.

      A galéria indításához kattintson a képre.

      Ezek a világ legegészségtelenebb ételei, amelyekből szinte minden nap fogyasztunk

      Szerző Neve

      Simon Benedek

      person-add Követés
      2024.12.16. 14:01