Új tanulmányban vizsgálták tudósok a prosztatarák és a különböző élelmiszerek közötti kapcsolatot. Az eredmények többek között rávilágítottak, hogy az alacsony omega-6- és magas omega-3-zsírsav-tartalmú étrend, halolaj-kiegészítőkkel kombinálva, jelentősen mérsékli a prosztatarák-sejtek növekedési ütemét a korai stádiumú betegségben szenvedő férfiaknál.
„Eredményeink azt sugallják, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint az étrend megváltoztatása, potenciálisan lelassíthatja a prosztatarák kialakulását és a rák növekedését, illetve meghosszabbíthatja azt az időt, amíg agresszívebb beavatkozásokra van szükség” – hívta fel a figyelmet dr. William Aronson, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) David Geffen Orvostudományi Iskola urológiai professzora, a tanulmány első szerzője. A szakember rámutatott arra, hogy azoknál a vizsgált alanyoknál, akik egy éven keresztül alacsony omega-6- és magas omega-3-tartalmú étrenden éltek, valamint halolaj kapszulát szedtek, ezen kívül a magas zsírtartalmú, illetve magas kalóriatartalmú ételek helyett egészségesebb, alacsonyabb zsírtartalmú alternatívákat fogyasztottak, 15 százalékkal csökkent a rákos sejtek szaporodásának sebességét jelző Ki-67 index értéke, míg a szokványos étrenden élő kontrollcsoportban 24 százalékkal nőtt.
Dr. Aronson a kerülendő, magas omega-6-tartalmú élelmiszerek között kiemelte a chipseket, a kekszeket és a majonézt. Ezek az élelmiszerek kifejezetten felgyorsíthatják a rákos sejtek növekedését, így a kerülésükkel akár meg is előzhetjük a betegség kialakulását.
A tudósok hozzátették, hogy további kutatások szükségesek ahhoz, hogy megerősíthessék az omega-3 zsírsavak hosszú távú előnyeit. Az omega-6 bevitel csökkentésére ugyanakkor mindenképpen sarkallják az embereket a prosztatarák kialakulásának megelőzése és a hatékony kezelés érdekében.
(Nuus)
(Borítókép: Maketten magyarázza egy orvos a prosztatarák kialakulását. Illusztráció: Getty Images)