A rák kialakulásának kockázatát egyszerű módokon csökkenthetjük, a legkézenfekvőbb a megfelelő étrend kialakítása – erre hívta fel a figyelmet dr. Nichole Andrews onkológiai dietetikus, akinek a tanácsait azért is érdemes megfontolni, mert a Cancer Research UK előrejelzése szerint a daganatos megbetegedések száma világszerte 55 százalékkal fog növekedni a következő 20 évben. A szakember elárulta, milyen ételeket és italokat kell kerülnünk, és milyen életmódra van szükségünk.
Több növényi alapú étel
„A zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, bab, diófélék és magvak tele vannak antioxidánsokkal, fitokemikáliákkal és rostokkal” – hívta fel a figyelmet dr. Andrews.
Napi 30 gramm rost
Az onkológiai dietetikus megjegyezte, hogy napi 30 gramm rost „támogatja a bélrendszer egészségét és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát”.
„Tankolj be teljes kiőrlésű gabonafélékből, zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből és magvakból, hogy elérd a célt.”
Több mozgás
A mozgás mindenkinek jót tesz, azok számára pedig különösen, akik ülőmunkát végeznek.
„Minden kis mozgás számít! Használd a lépcsőt, nyújtózz munka közben, vagy állj, miközben telefonálsz. A kulcs a következetesség. Legyen szó gyaloglásról, kerékpározásról vagy táncról, törekedjünk heti 150 perc mozgásra. Ha nagyon az elején vagyunk, kezdjük napi 10 perccel” – ajánlotta dr. Nichole Andrews.
Az alkohol kerülése
Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint „az alkoholfogyasztás az összes rákos megbetegedés mintegy hat százalékáért és a rákos halálesetek négy százalékáért felelős az Egyesült Államokban”.
Az alkoholfogyasztás azért okozhat rákot, mert a szervezet az alkoholt acetaldehiddé metabolizálja, egy mérgező vegyi anyaggá, amely károsíthatja a DNS-t és akadályozhatja annak javítását, ami a rák kialakulásához vezet.
„Már kis mennyiségű alkohol is növeli a rák kialakulásának kockázatát, ezért a teljes elhagyása a legbiztonságosabb megoldás” – figyelmeztetett az orvos.
A feldolgozott és a vörös húsok fogyasztásának korlátozása
„Kerülje az olyan feldolgozott húsokat, mint a szalonna, a kolbász vagy a hot dog, ezek ugyanis mind növelik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ami a vörös húst illeti, tartsuk heti fél kiló alatt az elfogyasztott mennyiséget, ami egyébként még mindig sok” – magyarázta dr. Andrews.
Tejtermékek fogyasztása
A tejtermékeket a szakember szerint „vastagbélrák elleni MVP-ként” is emlegetik, valamint gazdag kalciumban és D-vitaminban.
A felesleges étrend-kiegészítők kerülése
„Bármi, ami a napi érték (DV) 200 százalékát meghaladja, szabadgyökökké alakulhat. Maradjunk az élelmiszereknél a tápanyagok bevitele tekintetében, hacsak az orvos nem írja fel külön a különböző étrend-kiegészítőket” – mondta a dietetikus.
A dohányzás kerülése
A dohányzást dr. Andrews „fő kockázati tényezőnek” nevezte a rákos megbetegedések kialakulását tekintve.
A testzsírszövet csökkentése
„Ne legyen a mérleg megszállottja, de tudja, hogy a zsírszövet csökkentése csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. A testösszetételben bekövetkező apró, fenntartható változások is nagy különbséget jelenthetnek” – zárta gondolatait dr. Nichole Andrews.
(LADBible)
(Borítókép: Egy beteg nő keze. Illusztráció: Getty Images)