Egy élelmiszer-biztonsági szakértő elárulta, mely három ételt tartja a legveszélyesebbnek, és miért kerüli őket mindenáron.

Egy élelmiszer-biztonsági szakértő felfedte, mely ételekhez nem hajlandó hozzáérni, és hogy ezek miért jelentenek komoly veszélyt az egészségünkre. A TikTokon @hydroxide néven ismert tudós három olyan ételt emelt ki, amelyeket mindenkinek érdemes elkerülnie – írta meg a Dailymail

1. Nyers csírák – a baktériumok paradicsoma

A szakértő elsőként a nyers csírákat nevezte meg, amelyek szerinte a legkockázatosabb ételek közé tartoznak. Elmondása szerint a csírák termesztése meleg és nedves környezetben történik – pontosan olyanban, amit a baktériumok is kedvelnek.

A csírák gyakorlatilag baktériumtenyészetek, hiszen a földben, párás és meleg környezetben nőnek, ahol a szalmonella és az E. coli is könnyen elszaporodik

– magyarázta a szakértő.

Bár elismerte, hogy alkalmanként maga is fogyasztott már csírákat, figyelmeztetett, hogy nyersen rendkívül veszélyesek lehetnek. Hozzátette, hogy csak akkor érdemes megenni őket, ha blansírozzuk vagy alaposan megfőzzük.

2. Nyers vagy félig sült marhahamburger – rejtett veszélyek a darált húsban

A második tiltólistás étel a nyers vagy félig sült marhahamburger. A szakértő szerint a darált hús különösen veszélyes lehet, mivel a húsdarálás során a baktériumok, például az E. coli vagy a szalmonella, könnyen eloszlanak a húsban. 

„A darált húst gyakran mechanikusan dolgozzák fel, így ha egyetlen baktérium is jelen van, az gyorsan elterjedhet az egész adagban” – magyarázta.

Ezért a szakértő azt javasolja, hogy a hamburgert mindig jól átsütve fogyasszuk, különösen, ha marhahúsból készül. A pulyka és csirke esetében szintén fontos, hogy legalább 74 °C-ra melegítsük fel a húst, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

3. Nyers osztriga – kockázatos tengeri finomság

A harmadik étel, amit a szakértő messziről elkerül, a nyers osztriga. Elmondása szerint a kagylók gyakran szennyezett vizekből származnak, ahol baktériumok és vírusok, például a norovírus vagy a Vibrio baktérium könnyen megtelepedhetnek.

„A nyers osztrigák ellenőrzése leginkább a vízminőség vizsgálatára korlátozódik, ahonnan begyűjtik őket.

Ez azonban nem zárja ki, hogy a vízben található szennyeződések – akár ürülék is – bekerüljenek az osztrigába

– figyelmeztetett.

Hozzátette, hogy a nyers osztrigák kinézete és illata nem utal arra, ha fertőzöttek, ezért különösen veszélyes lehet a fogyasztásuk. A szakértő szerint a kagylókat mindig alaposan meg kell főzni, hogy elpusztuljanak a baktériumok.

Az USDA és a CDC szerint évente több mint 48 millió ember szenved ételmérgezést az Egyesült Államokban, és ezek közül sokan kórházba kerülnek vagy életveszélyes állapotba sodródnak.

A szakértő azt tanácsolja, hogy:

  • Mindig mossunk kezet és fertőtlenítsük a munkafelületeket.
  • Kerüljük a keresztszennyeződést (pl. nyers hús levével érintkező zöldségeket).
  • Használjunk élelmiszer-hőmérőt, hogy biztosak legyünk a húsok megfelelő hőkezelésében.
  • Hűtsük le az ételt gyorsan, hogy megelőzzük a baktériumok elszaporodását.

Habár ezek az ételek önmagukban finomak és sokak kedvencei, érdemes komolyan venni a szakértő figyelmeztetését. Néha a megelőzés és az óvatosság lehet a legjobb recept az egészségünk megóvására.

(Borítókép: jóízűen eszik egy férfi. Fotó: Getty Images)