Rengeteg jótékony hatása van egy hazánkban kevésbé ismert ételnek, amelynek a rendszeres fogyasztásával éveket fiatalodhatunk.
Ez az étel nem más, mint a kimcshi, amely a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele – egyben a koreaiak fiatalos kinézetének egyik titka.
A kimcshi erjesztéssel készül, a legfontosabb összetevői a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és az uborka. Az ízesítéshez gyakran chilit használnak, de egyéb fűszerekkel is elkészíthető, valamint készen is megvásárolható több hazai boltban is.
A szervezetünkre jótékony hatásai közé tartozik a magas Lactobacillus plantarum nevű baktériumtartalma, amely egy, a bélflóránk számára különösen hasznos baktériumtörzs. Ennek köszönhetően kutatások eredményei szerint csökken a gyulladásos markerek szintje a testünkben, ami arra utal, hogy kapcsolat van a baktérium és az immunrendszer erősödése között.
„A probiotikumok a koleszterinszint és a gyulladás csökkentésével javíthatják a szív egészségét. A kimchiben található rostok, antioxidánsok és tápanyagok segíthetnek a vércukor- és koleszterinszint csökkentésében is, ami támogathatja a szív egészségét” – mutattak rá a kimcshi magas probiotikumtartalmának előnyeire és egyéb pozitív tulajdonságaira a WebMD szakértői.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy egyes kutatási eredmények szerint a koreai étel „hatékonyan lassítja az öregedési folyamatot a sejtek élettartamának meghosszabbításával”.
A tudósok egy olyan kísérletet is feldéztek, amelyben „emberi sejteket kezeltek kimcshivel, a sejteken végzett későbbi vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy azok életképessége megnövekedett, így meghosszabbodott az élettartamuk.
Ráadásként azt is elmondták, hogy egy négy héten át tartó, túlsúlyos egyének bevonásával végzett vizsgálat végén arra jutottak, hogy a friss, valamint az erjesztett kimcshi is segített a résztvevőknek a fogyásban, egyúttal a testtömegindex (BMI) és a teljes testzsír csökkentésében.
(Glamour)
(Borítókép: Zöldséget fogyasztó fiatal férfi. Illusztráció: Getty Images)