Nem is gondolnánk, de óriási bakit követhetünk el a darált hús lefagyasztásakor. Mivel több fogás kedvelt hozzávalója, így a legtöbb magyar háztartásban félre van rakva belőle. Érdemes tehát odafigyelni, hogy megfelelő módon tároljuk a húst, így később biztonsággal elfogyaszthatjuk azt.
Első lépésként fontos, hogy minden esetben csak friss húst fagyasszunk le a minősége megőrzése érdekében. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy fagyasztás előtt lemossák. Ezt semmiképpen se tegyük, mielőtt a fagyasztóba tesszük a terméket. A rekeszbe minden esetben légmentesen záródó zacskóban vagy tartályban helyezzük el, hogy elkerüljük a fagyasztóégést. Ez utóbbi ugyanis ronthatja a hús ízét és állagát.
A legtöbben azzal sincsenek tisztában, hogy mennyi ideig tárolható a fagyasztóban a darált hús. Ez az idő legfeljebb 3-4 hónap, ha pedig ki akarjuk olvasztani, a legjobb, ha azt a hűtőszekrény alsó polcán tesszük. Ebben az esetben akár 24 órára is szükség lehet. Sietős esetben hideg vízben is kiolvaszthatjuk, ám a vizet cserélni kell nagyjából fél óránként. Ha ezt a módszert választjuk, a húst semmiképp se vegyük ki a csomagolásából. Szobahőmérsékleten lehetőleg ne olvasszunk ki húst, azzal ugyanis növeljük a baktériumok elszaporodásának kockázatát. Ha a hús már kiolvadt, vissza nem fagyasztható.
(Femcafé)
(Borítókép: Darált hús. Illusztráció: Getty Images)