Különleges aromája miatt rengetegen használnak egy keleti fűszert, ám annak rendszeres fogyasztása hosszú távon kifejezetten káros a máj egészségére.

Több olyan ételízesítő is van, amelynek a rendszeres fogyasztásával egészségügyi veszélyeknek tehetjük ki magunkat. A só, a szerecsendió, a fahéj és a gyömbér táborába egy közkedvelt keleti fűszer is csatlakozik, amelynek mértékletes használat esetén számos jótékony hatása van, hosszú távon azonban tönkreteheti a májunkat.

Ez a fűszer nem más, mint a kurkuma, amelynek hatóanyaga, a kurkumin a magas antioxidáns-tartalma miatt alapvetően gyulladáscsökkentő hatású. Ennél fogva hozzájárulhat például a szív- és érrendszeri betegségek vagy az ízületi gyulladások megelőzéséhez.

A kurkumin nagy dózisban való rendszeres fogyasztása azonban megterheli a májat, különösen azoknál, akik már meglévő májproblémákkal küzdenek. Bár ritkán fordul elő, de egyes kutatások szerint a nagy mennyiségű kurkumin metabolizálása során olyan melléktermékek keletkezhetnek, amelyek toxikus hatást gyakorolhatnak a májsejtekre.

A kurkuma étrend-kiegészítők gyakran más vegyületeket, például piperint is tartalmaznak, amely fokozza a kurkumin felszívódását. Bár ez növeli a hatékonyságot, egyes embereknél májkárosodás vagy gyulladás kialakulását eredményezheti, különösen akkor, ha hosszú ideig nagy dózisban alkalmazzák a készítményt.

A májkárosodás jelei, például a fáradtság, sárgaság vagy a jobb bordaív alatti fájdalom, gyakran csak későn jelentkeznek, ami tovább bonyolítja a problémát.

Érdemes tehát mértékkel fogyasztani a kurkuma-tartalmú, de más típusú étrend-kiegészítő készítményeket is, ha pedig bármilyen májbetegségben szenvedünk, vagy gyógyszert szedünk, mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal, mielőtt szedni kezdjük ezeket a készítményeket.

(Femcafé)

(Borítókép: A máj helye az emberi testben. Illusztráció: Getty Images)