Giles Yeo professzor, a Cambridge-i Egyetem munkatársa szerint igenis létezik a desszertgyomor, az a szerv, ami képes egy hatalmas vacsora után is benyelni még egy édes fogást. Természetesen nincs több gyomrunk, de a jelenség a szakember szerint valós és az úgynevezett „étvágyháromszög” része.
Yeo professzor egy podcastban mesélt arról, hogyaba ZOE podcastban beszélve azt mondja, hogy az elméletet még a tudomány is alátámasztja. Leírta, hogy az étvágy-háromszög első szöge az „éhség”, és annak fokozatait jelzi, a másik az, hogy „mennyire érezzük jóllakottnak magunkat”, és ez a kettő nagyon nem ugyanaz, sőt, nem is kapcsolódnak egymáshoz, mivel az agy külön területei felelősek értük.
Amikor valóban éhesek vagyunk, elegendő az egyszerű táplálék, például a kenyér vagy a sajt. „ „Ha azonban nem az éhség hajt minket, az étel jutalmazó elemének nagyon-nagyon nagynak kell lennie ahhoz, hogy folytassuk az evést. Ez a desszertgyomor koncepciója: egy teljes étkezés után soha nem fogsz egy teljes steaket rendelni, de ha csokoládét tesznek eléd, akkor megeszed”.
Barbara Rolls, az amerikai Penn State University táplálkozástudományi professzora is a desszertgyomor létezése mellett érvel. Szerinte az ételekből származó élvezet csökkenése specifikus az elfogyasztott ételre vagy más, hasonló ételekre. „Miközben elveszíthetjük az étvágyunkat az adott étellel kapcsolatban, egy másik, jutalmazóbb fogás még mindig vonzó lesz. Ezért marad mindig hely a desszertnek” - tette hozzá.
(Borítókép: férfi és nő egy csokoládés desszerten osztozik. Illusztráció: Getty Images)