• Címlap
  • slash Magasélet
  • slash Celeb
  • slash Outfit
  • slash Enter
  • slash Perfekt
  • slash Check-out
  • slash iFaktor

  • send
  • like
  • GettyImages-1232955251
    Perfekt

    5 tévhit a mikrohullámú sütőről, amit sokan elhisznek

    Szerző Neve

    Ring Tamás

    person-add Követés
    2025.01.26. 10:56
    facebook messenger pinterest
    A mikrohullámú sütő az egyik legnépszerűbb konyhai eszköz, mégis rengeteg tévhit kering a működéséről és az egészségre gyakorolt hatásáról
    A mikrohullámú sütő az egyik legnépszerűbb konyhai eszköz, mégis rengeteg tévhit kering a működéséről és az egészségre gyakorolt hatásáról. Összegyűjtöttük az öt leggyakoribb tévhitet, és utánajártunk, mi az igazság. Fotó: Photographer Basak Gurbuz Derma / Getty Images Hungary
    1

    1. Tévhit: a mikróban használt műanyagok mérgezővé válnak 

    Ez részben igaz lehet, ha nem megfelelő műanyagot használunk. Olyan edényeket kell választani, amelyeken „mikrohullámú sütőhöz alkalmas” (microwave safe) jelzés található. Ezek biztonságosak és nem bocsátanak ki káros anyagokat.

    Fotó: Brett Stevens / Getty Images Hungary
    2

    2. Tévhit: a mikró sugárzást bocsát ki, ami káros az egészségre

    Ez az egyik leggyakoribb félelem a mikrohullámú sütőkkel kapcsolatban. Valójában a mikrohullámok nem ionizáló sugárzások, így nem képesek károsítani a DNS-t. A készülék ajtaja védőráccsal van ellátva, amely megakadályozza, hogy a hullámok kijussanak. Ha a mikró hibátlanul működik, semmi ok az aggodalomra.

    Fotó: Tetra Images / Getty Images Hungary
    3

    3. Tévhit: a mikró elpusztítja az ételben lévő vitaminokat 

    Minden főzési és melegítési módszer hatással van a tápanyagokra, de a mikró gyakran kíméletesebb, mint más technikák. Mivel gyorsan melegíti az ételt, kevesebb víz párolog el, és több vitamin, például a C-vitamin, megmarad. A tévhit tehát alaptalan.

    Fotó: FreshSplash / Getty Images Hungary
    4

    4. Tévhit: a mikrohullámú sütőben készült étel rákkeltő anyagokat tartalmaz 

    Ez a tévhit abból eredhet, hogy sokan félnek a sugárzástól. A mikrohullámok azonban nem változtatják meg az étel molekuláris szerkezetét káros módon. Csak felmelegítik az ételt, és ha nem hagyjuk, hogy megégjen, így nincs mitől tartani.

    Fotó: GMVozd / Getty Images Hungary
    5

    5. Tévhit: a mikrohullámú sütő nem pusztítja el a baktériumokat 

    Sokan azt hiszik, hogy a mikró nem képes olyan hőfokra felmelegíteni az ételt, amely elpusztítja a kórokozókat. Valójában a mikrohullámú sütő hatékonyabb lehet, mint más módszerek, mert a gyors melegítés hatására a baktériumok víztartalma elpárolog, ami gyorsan elpusztítja őket.

    Fotó: Tetra Images / Getty Images Hungary

    Kapcsolódó

      • TV2Play
      Rendkívüli hír: Sydney élő adásban jelentette be, hogy babát vár!

      Rendkívüli hír: Sydney élő adásban jelentette be, hogy babát vár!

      • TV2Play
      Brasch Bence összezavarodott: Nem értette mi történt az értékelés alatt

      Brasch Bence összezavarodott: Nem értette mi történt az értékelés alatt

      • TV2Play
      Elképesztő: Brasch Bencének teljesen más volt a hangja 16 évvel ezelőtt

      Elképesztő: Brasch Bencének teljesen más volt a hangja 16 évvel ezelőtt

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Süti szabályzat
  • RSS
  • Márkabiztonság
  • DSA
  • Közösségi média moderációs elvek
  • Süti beállítások
  • © 1999-2025 Index.hu Zrt.

      A galéria indításához kattintson a képre.

      5 tévhit a mikrohullámú sütőről, amit sokan elhisznek

      Szerző Neve

      Ring Tamás

      person-add Követés
      2025.01.26. 10:56