Giles Yeo professzor, a Cambridge-i Egyetem molekuláris neuroendokrinológia professzora és a Brit Dietetikusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke szerint a kalóriaszámlálás a fogyás és a testsúlykontroll irányításának módszereként pontatlan és hatástalan, ami potenciálisan még nagyobb kihívást jelenthet.
Ehelyett azt tanácsolja a fogyni vágyóknak, hogy három konkrét számra koncentráljanak, ezek pedig: 16, 30 és 5.
„Az első a 16. Ez a fehérje százalékos aránya, amit optimálisan fogyasztani kell. Ha nem egy olimpikonról, vagy egy súlyos betegről van szó, akkor a 16 százalék fehérjetartalmat kell megcélozni az étrendben" – mondja a professzor, és hozzáteszi, ha valaki ennél kevesebb fehérjét eszik, akkor a szervezetében hiány alakul ki, viszont ha tartósan többet, akkor az megterheli a máját és a veséjét.
Szerinte nem kell feltétlenül ragaszkodni az állati fehérjékhez, a tofu vagy a hüvelyesek, mint a bab vagy a lencse is tökéletesen megteszik.
A második döntő szám, amit Yeo professzor hangsúlyoz, a 30: ez az elfogyasztott rost mennyisége, grammokban kifejezve, amire törekednünk kell az étrendünkben. A szakértő szerint a statisztikák szerint sokan csak ennek a felét fogyasztják naponta, ezért érdemes megduplázni az elfogyasztott gyümölcsöket és zöldségeket, mint elsőszámú rostforrásokat.
A harmadik szám az 5. Yeo professzor szerint a fogyás és az egészséges testsúly megtartásának kulcsfontosságú eleme, hogy a hozzáadott cukrok bevitelét az étrendük kevesebb mint 5%-ára korlátozzuk.
A hozzáadott cukrok az élelmiszerekhez hozzáadott minden cukrot magukban foglalnak, kivéve a természetesen (mint például a gyümölcsökben található) cukrokat. cukrokat). „A hozzáadott cukrok azok a cukrok, amelyek nincsenek rostban megkötve, ide tartozik minden, amit kivontak belőlük, a kristálycukortól kezdve az agavé nektáron át, a juharszirupig. Ezek mind ugyanazok, még ha más is az ízük."
(Borítókép: Egy férfi mérlegen áll. Illusztráció: Getty Images)