Amerikai kutatók összefüggést fedeztek fel az ivóvízben található „örök vegyi anyagok” szintje és bizonyos rákos megbetegedések megnövekedett kockázata között – írja a SciTechDaily. Ezek a vegyületek a kutatási eredmények alapján az emésztőrendszert, az endokrin rendszert, a légzőrendszert, valamint a szájat és a torkot érintő daganatok kialakulásához is hozzájárulhatnak.
A Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology folyóiratban megjelent tanulmány az ivóvíz PFAS-szennyezettsége és a rák közötti kapcsolatot vizsgálta.
Eredményeik szerint azokban a közösségekben, ahol az ivóvizet per- és polifluor-alkil anyagoknak (PFAS) nevezett vegyi anyagok szennyezik, 33 százalékkal nagyobb a kockázata bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának.
Ezek az anyagok nem bomlanak le a környezetben, ezért igencsak aggasztó a kutatásban szereplő adat. Ezt a káros anyagot ráadásul bútorokban és élelmiszer-csomagolásokban is gyakran használják, és az Egyesült Államok ivóvízellátásának körülbelül 45 százalékban már kimutatták a jelenlétét.
(Borítókép: Csapvíz. Illusztráció: igoriss/Getty)