Több szempontból is jótékony hatású, sokan mégsem fogyasztják étrend-kiegészítőként azt a vitamint, amelynek rendszeres szedésével lassítható az agy öregedése.

Az agy fiatalon tartására, így a demencia késleltetésére is alkalmas egy bizonyos vitamin, amelyet a jótékony hatásai ellenére sokan mégsem tartanak otthon. Habár a különböző étrend-kiegészítők – kiváltképp a multivitamin – szedését értelmetlennek tartják az amerikai Johns Hopkins Egyetem szakemberei

a legújabb kutatások szerint a B12-vitamin alapvető szerepet játszik az agy és az idegrendszer megfelelő működésében, így a szedésével lassítható az agy öregedése.

Az elégtelen bevitel a kognitív hanyatlás egyik legfontosabb kiváltó oka. Hiánya nemcsak feledékenységet, koncentrációs problémákat és depressziót okozhat, hanem hosszú távon komoly neurológiai betegségekhez, sőt demenciához is vezethet, valamint növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Mivel a szervezet nem képes előállítani, így a tápanyagot étkezés útján, vagy táplálékkiegészítő formájában kell a szervezetünkbe juttatnunk.

Utóbbi főleg azoknak ajánlott, akik kevés állati eredetű táplálékot fogyasztanak, a vörösvérsejtek képződésében, az idegek megfelelő működésében és a DNS-szintézisben is szerepet játszó B12 vitamin ugyanis főleg húsokban, halakban, tojásban és tejtermékekben található meg. A vegetáriánusok és vegánok különösen veszélyeztetettek, de az idősebb korosztály is hajlamos lehet a B12-vitamin felszívódási problémáira, mivel az emésztőrendszer hatékonysága az életkor előrehaladtával csökken. Emellett bizonyos gyógyszerek, például savlekötők és a metformin is gátolhatják a felszívódását, ami még inkább növeli a hiány kialakulásának esélyét.

A B12-vitamin hiány korai jelei közé tartozik a fáradtság, szédülés, memóriazavarok és a hangulatingadozások. Hosszú távon a tünetek súlyosabbá válhatnak és idegrendszeri károsodáshoz vezethetnek. Egyes kutatások szerint a krónikus B12-hiány összefüggésbe hozható az agy zsugorodásával és a kognitív képességek gyors hanyatlásával. Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk ennek a vitaminnak a bevitelére, különösen akkor, ha növényi alapú étrendet követünk vagy olyan életmódbeli tényezők érintenek minket, amelyek csökkenthetik a felszívódást.

(Femcafé)

(Borítókép: Vitaminok egy férfi kezében. Illusztráció: Getty Images)