A genetikai hajlam, az életkor, az egészségtelen életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlsúly és a tartós stressz mind drasztikusan növelheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Habár a tünetek ritkák, mint például a fejfájás, homályos látás vagy a mellkasi fájdalom, egy-egy intő jel idővel figyelmeztet a betegségre.
Az étcsokoládé, különösen a magas kakaótartalmú változatok, gyógyszermentes lehetőséget kínál a tünetek kezelésére.
A csokoládé gazdag polifenolokban és flavanolban, amelyek javítják az erek működését és csökkentik a szívelégtelenség kockázatát és a vérnyomást. Figyelni kell ugyanakkor, hogy milyen terméket választunk, a boltok polcain lévő csokoládék ugyanis az esetek többségében feldolgozott összetevőket és sok cukrot tartalmaznak. A szakértők azokat az étcsokoládékat ajánlják, amelyeknek a kakaótartalma legalább 70 százalék, mert ezekben általában kevesebb a cukor és az édesítő.
Az étcsokoládénak számos jótékony hatása van. Többek között javítja a koleszterin-szintet, fokozza az agyműködést, növeli az antioxidánsok bevitelét és egészségesebbé teszi a bőrt. Habár mérsékelten csökkentheti a vérnyomást a magas vérnyomásúaknál, a normál vérnyomással rendelkezők esetében nem mutatkozik jelentős változás.
Magas vérnyomásnak 80 év alatt a 140/90-es vagy afölötti, 80 év fölött pedig a legalább 150/90-es érték számít. Otthon végzett méréskor ezek az értékek gyakran alacsonyabbak lehetnek.
(Blikk)
(Borítókép: Csokoládét majszoló férfi. Illusztráció: Getty Images)