A hipertónia, vagyis magas vérnyomás világszerte milliókat érint, különösen az idősebb korosztályban. A betegség gyakran a tudtunk nélkül, észrevétlenül alakul ki, súlyos következményeket vonva maga után. Akad azonban egy édesség, amely hatékonyan csökkentheti a tüneteket.

A genetikai hajlam, az életkor, az egészségtelen életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlsúly és a tartós stressz mind drasztikusan növelheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Habár a tünetek ritkák, mint például a fejfájás, homályos látás vagy a mellkasi fájdalom, egy-egy intő jel idővel figyelmeztet a betegségre.

Az étcsokoládé, különösen a magas kakaótartalmú változatok, gyógyszermentes lehetőséget kínál a tünetek kezelésére.

A csokoládé gazdag polifenolokban és flavanolban, amelyek javítják az erek működését és csökkentik a szívelégtelenség kockázatát és a vérnyomást.
 Figyelni kell ugyanakkor, hogy milyen terméket választunk, a boltok polcain lévő csokoládék ugyanis az esetek többségében feldolgozott összetevőket és sok cukrot tartalmaznak. A szakértők azokat az étcsokoládékat ajánlják, amelyeknek a kakaótartalma legalább 70 százalék, mert ezekben általában kevesebb a cukor és az édesítő.

Az étcsokoládénak számos jótékony hatása van. Többek között javítja a koleszterin-szintet, fokozza az agyműködést, növeli az antioxidánsok bevitelét és egészségesebbé teszi a bőrt.
 Habár mérsékelten csökkentheti a vérnyomást a magas vérnyomásúaknál, a normál vérnyomással rendelkezők esetében nem mutatkozik jelentős változás.

Magas vérnyomásnak 80 év alatt a 140/90-es vagy afölötti, 80 év fölött pedig a legalább 150/90-es érték számít. Otthon végzett méréskor ezek az értékek gyakran alacsonyabbak lehetnek.

(Blikk)

(Borítókép: Csokoládét majszoló férfi. Illusztráció: Getty Images)