Bárki, aki túlsúllyal küzd, olyan csodamódszert keres, amelynek segítségével gyorsan, és a legtöbb a szenvedés nélkül fogyhat. Egy nő egy drasztikus fehérjediéta mellett döntött, amelynek keretében csak húst, tojást és halad evett. Megdöbbentő, ami a testével történt.

A változatos táplálkozás a jó egészség alapja – mondják az orvosok, és figyelmeztet minket mindenféle életmód témában született cikk. Ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön, szükségünk van fehérjékre, szénhidrátokra, zsírokra, nyomelemekre, vitaminokra és egyéb tápanyagokra, ideálisan mindenből annyira, amennyit hasznosítani is tudunk. Az általános vélekedés szerint a mértéktartás a titka a fenntartható általános súlynak, ám ha valaki többlettel küzd, a felesleg leadásához diétára van szüksége. Bár létezik egy olyan álláspont is, mely szerint csak vissza kell állni egy visszafogottabb, de ugyanúgy teljeskörű étkezésre, amelyet rendszereznünk kell, és annak nyomán bizonyos időpontokban étkeznünk, többféle specifikus étrend is létezik. Van aki erre, van aki arra esküszik és mindenkinek más válik be. Ettől függetlenül megtalálhatjuk közöttük azt, amelyet a magunkhoz leginkább közel állónak érzünk.

Az angol Hertfordshire-ben élő 41 éves édesanya, Rachel Ashby az elmúlt négy évben egy olyan fehérje diétát követett, amelynek keretében csak húst, tojást és vajat fogyasztott. Bevallása szerint a döntése teljesen átalakította az életét. Mint azt elárulta, korábban is éveken át küzdött túlsúllyal, mígnem rábukkant egy bizonyos Dr. Shawn Baker videójára, aki arról beszélt, hogy egy hús alapú étrend „visszafordíthatja” a krónikus, autoimmun és mentális betegségeket. A felvételt látva úgy döntött, ő is elkezdi a speciális étrendet:

egy nap körül-belül 5 ezer kalóriát vitt be a szervezetébe csak hús, tojás és vaj elfogyasztásával.

Reggelire a mai napig tíz tojást eszik egy darab vajjal és sóval. Ezt egy csirkeszárnyakból álló ebéd követi, vacsorára pedig nagyjából két-három szelet rib eye steaket fogyaszt.

„Szó szerint zsírt eszem, amíg ízlik. Ha már nem esik jól, akkor pedig abbahagyom, mert a szervezetem akkorra besokall” – mondta a szokatlan étrendjéről az édesanya, akinek négy gyereke közül hárman bizonyos időközönként szintén követik a húsalapú diétát. „Néha maguktól döntenek úgy, hogy csinálják, máskor meg úgy, hogy nem csinálják. Amikor benne vannak, mindig azt mondják, hogy az egészségük javul” – tette hozzá Ashby. Bár ő azt állítja, hogy az összes növényi alapú élelmiszer elhagyása drasztikusan javította az egészségét, a húsevő diétát egyáltalán nem ajánlja a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS), sem más egészségügyi szervezet.

Az NHS útmutatása szerint az egészséges és kiegyensúlyozott felnőtt étrendnek legalább öt adag gyümölcsből és zöldségből, magas rosttartalmú élelmiszerekből, például burgonyából, rizsből vagy kenyérből, tejtermékekből (vagy tejtermékek alternatíváiból), egy fehérjeforrásból és telítetlen olajokból kell állnia. Eközben a vörös hús túlzott fogyasztása összefüggésbe hozható a bélrák kialakulásának nagyobb esélyével. A Cancer Research UK ezt megelőzendő azt tanácsolja, hogy az emberek korlátozzák a húsfogyasztásukat napi 70 gramm mennyiségre.

Az egészségügyi figyelmeztetések ellenére Rachel Ashby ragaszkodik ahhoz, hogy ő csak profitált ebből az étrendből, kiemelve, hogy körülbelül 25 kilótól sikerült így megszabadulnia, miközben az izomtömegét is növelte. A hús-központú életmódja még a szépségápolásban is megmutatkozik, ugyanis marhafaggyút használ a pipere termékeiben, a mindennapjait pedig előszeretettel dokumentálja a TikTok-csatornáján, többek között azért is, hogy „bosszantsa a vegánokat”.

„Soha nem kell éheznem, vagy úgy éreznem, hogy éheznem kell. Csak addig tudok enni, amíg jóllakom, ezzel szemben korábban figyelmen kívül hagytam a testem jelzéseit” – szögezte le Rachel Ashby.

(LADBible)

(Borítókép: Rachel Ashby. Fotó: Northfoto)