A hús felolvasztásának számtalan módja van, azonban vannak olyanok, amelyek kifejezetten veszélyesek.
A Magyar Hírlap számolt be a hús felolvasztásának legveszélyesebb módszereiről, cikkükben azonban nem csak a rossz példákat mutatták be, hanem a legjobb alternatívákat is megemlítették.
Veszélyes felolvasztási módszerek:
- Forró vízben: A hirtelen felmelegedő hús ideális környezetet teremt a baktériumok számára, ezért így felolvasztva fogyasztása nem biztonságos.
- Szobahőmérsékleten: Sokan a konyhapulton hagyják kiolvadni a húst, ám 40 Celsius-fok felett vagy 2 órán túl a baktériumok gyors szaporodása indulhat meg.
- Multicooker használata: Nem ajánlott, mert a hús részben megfőhet anélkül, hogy biztonságos hőmérsékletet érne el.
- Mikrohullámú sütő: Csak akkor jó megoldás, ha a húst azonnal felhasználja, mert az egyenetlen melegedés szintén a baktériumok elszaporodását okozhatja.
- Csomagolatlanul más ételek mellett: A nyers hús szennyezheti a környező ételeket, ami fertőzésveszélyt jelenthet.
Biztonságos felolvasztási módszerek:
- Hűtőszekrényben: A legbiztonságosabb, mivel a hőmérséklet nem haladja meg a 4 Celsiust.
- Hideg vízben: Gyorsabb, de a húst vízálló csomagolásban kell tartani, és 30 percenként friss vízzel cserélni.
Miért fontos a helyes felolvasztás?
Ha a húst túl sokáig hagyjuk veszélyes hőmérsékleten, a baktériumok milliószorosára szaporodhatnak, ami ételmérgezést okozhat. A tünetek között hányinger, hányás, hasmenés és láz is szerepelhet. A helyes felolvasztással nemcsak az ételek minőségét, hanem az egészségünket is megőrizhetjük!
(Borítókép: Hamburger hús sütése. Illusztráció: Alberto Menendez Cervero/Getty)