A hús felolvasztásának számtalan módja van, azonban vannak olyanok, amelyek kifejezetten veszélyesek.

A Magyar Hírlap számolt be a hús felolvasztásának legveszélyesebb módszereiről, cikkükben azonban nem csak a rossz példákat mutatták be, hanem a legjobb alternatívákat is megemlítették. 

Veszélyes felolvasztási módszerek:

  • Forró vízben: A hirtelen felmelegedő hús ideális környezetet teremt a baktériumok számára, ezért így felolvasztva fogyasztása nem biztonságos.
  • Szobahőmérsékleten: Sokan a konyhapulton hagyják kiolvadni a húst, ám 40 Celsius-fok felett vagy 2 órán túl a baktériumok gyors szaporodása indulhat meg.
  • Multicooker használata: Nem ajánlott, mert a hús részben megfőhet anélkül, hogy biztonságos hőmérsékletet érne el.
  • Mikrohullámú sütő: Csak akkor jó megoldás, ha a húst azonnal felhasználja, mert az egyenetlen melegedés szintén a baktériumok elszaporodását okozhatja.
  • Csomagolatlanul más ételek mellett: A nyers hús szennyezheti a környező ételeket, ami fertőzésveszélyt jelenthet.

Biztonságos felolvasztási módszerek:

  • Hűtőszekrényben: A legbiztonságosabb, mivel a hőmérséklet nem haladja meg a 4 Celsiust.
  • Hideg vízben: Gyorsabb, de a húst vízálló csomagolásban kell tartani, és 30 percenként friss vízzel cserélni.

Miért fontos a helyes felolvasztás?

Ha a húst túl sokáig hagyjuk veszélyes hőmérsékleten, a baktériumok milliószorosára szaporodhatnak, ami ételmérgezést okozhat. A tünetek között hányinger, hányás, hasmenés és láz is szerepelhet. A helyes felolvasztással nemcsak az ételek minőségét, hanem az egészségünket is megőrizhetjük!

(Borítókép: Hamburger hús sütése. Illusztráció: Alberto Menendez Cervero/Getty)