A csipkebogyó a rózsák áltermése, gyógyhatásai miatt már évszázadok óta használják és világszerte: Észak-Afrikában, Ázsiában és Európában, azon belül Magyarországon is honos. Szüretelésének legjobb időpontja a késő ősz, így akár természetjárás közben a tél beköszönte előtt is begyűjthető (érdemes vigyázni, mert hasonlít a mérgező tűztövisre – a szerk.), de a boltokban is kapható a szárított verziója, amiből ugyancsak erős gyógytea készíthető.
![Szüretelésének legjobb időpontja a késő ősz, így akár természetjárás közben a tél beköszönte előtt is begyűjthető. (Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary)](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/6058/60580/605804/60580471_1756b45ee26cf058acbe9b9bc1a95b72_wm.jpg)
A csipkebogyó gyógyhatása
A United States Department of Agriculture (USDA) adatbázisa szerint még a szárított
csipkebogyó is 250–800 milligramm C-vitamint tartalmaz 100 grammonként, míg a egy klasszikusnak mondható, citromos tea ennél lényegesen kevesebbet, 50 milligrammot, friss csipkebogyó esetében ez 500-1500 milligramm.
A csipkebogyó magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, valamint antioxidánsokban gazdag, emiatt csökkentheti a sejtkárosodást, és lassíthatja az öregedési folyamatokat. Gyulladáscsökkentő hatása révén enyhítheti az ízületi fájdalmakat, míg flavonoidjai hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez. Emellett támogathatja az emésztést és a fogyást is.A maximális hatás érdekében a belőle főzött teát naponta 1-3 csészével ajánlott fogyasztani – este már inkább kerüljük, mivel vízhajtó hatása is van.
(Femina)
(Borítókép: Csipkebogyó-tea. Illusztráció: Kseniya Ovchinnikova/Getty)