Michelle Patidar, egy chicagói integratív táplálkozási és onkológiai coach Instagram oldalán dokumentálja, hogyan küzd a rák visszatérése ellen, miután túlélte a betegséget. Egy nemrég közzétett videóban Patidar megosztott egy listát azokról a dolgokról, amelyeket végleg száműzött a konyhájából. A gyógyulási tréner elmondta, hogy miután befejeződtek a kezelései, „teljes konyhai felújítást” végzett. Ezek a leginkább rákkeltő élelmiszerek a szakember szerint.
Egy onkológián dolgozó dietetikus szerint ezt a 7 élelmiszert mindenkinek kerülni kellene
„Beletelt egy kis időbe, de most már úgy érzem, hogy én irányítom az egészségemet, mivel kiiktattam a konyhámból a káros, mérgező termékeket!" – mondja.
Íme a teljes lista azokról a termékekről, amelyeket Patidar elmondása szerint kiiktatott, és hogy mivel helyettesítette azokat.
1. A finomított olajat extra szűz olívaolajjal, avokádóolajjal, kókuszolajjal, ghível és fűvel táplált tehenekből származó vajjal helyettesítette.
2. A tapadásmentes edényeket rozsdamentes acél és öntöttvas edényekre cserélte.
3. Az alumíniumfólia helyett fehérítetlen sütőpapírt használ.
4. A műanyag edényeket és szendvicsek tárolására használt műanyag zacskókat üvegedényekre és papírzacskókra cserélte. Patidar ezt egyébként „könnyű cserének” tartja, mondván, hogy igyekszik „minél gyakrabban nemet mondani a műanyagokra”. Egy friss kutatás kimutatta, hogy az emberi testben több ezer, élelmiszerek csomagolásából származó vegyi anyag van jelen.
Mérgezett ételcsomagolások miatt több mint 3600 vegyi anyagot találtak az emberi szervezetben
5. Az illatgyertyák helyett finom illóolajokat használ.
6. A műanyag vizes palackokat üvegre és rozsdamentes acélra cserélte.
7. A műanyag vágódeszkákat fából készült változatokkal helyettesíti.
8. Az ultrafeldolgozott élelmiszereket, a hozzáadott cukrokat és az ételfestékeket teljesen kiirtotta a konyhájából és az étkezéséből.
9. A mérgező konyhai tisztítószerek helyett természetes változatokat használ.
Patidar elmondta, hogy hét éve túlélő rákbetegként megértette, milyen fontos az egészséget holisztikus szemszögből szemlélni.
„Bár a táplálkozás és a testmozgás létfontosságú összetevők, elengedhetetlen, hogy más tényezőket is figyelembe vegyünk, például a környezetünket és a naponta használt termékeket” – magyarázza. „Az általunk használt tisztítószerek, a beltéri levegő és víz minősége, valamint az általunk választott főzőedények jelentős szerepet játszanak az általános jólétünkben.”
(Borítókép: vidám nő főz a konyhában. Illusztráció: Getty Images)