A régen minden jobb volt nosztalgiavonatra sokan szeretnek felszállni, és közülük jó néhányan, főleg az Egyesült Államokban, akár az '50-es évekre is úgy emlékeznek, mint egy boldog időszakra.
Tény, hogy az emberek hosszabb és egészségesebb életet élnek, köszönhetően a megelőző ellátásnak, a jobb technológiának, az új gyógyszereknek, orvosi eszközöknek és eljárásoknak, valamint a jobb kezelési lehetőségeknek köszönhető korábbi és pontosabb diagnózisoknak. Az is, hogy az alkohol, a cukor és a cigaretta fogyasztásának korlátozása, valamint a megfelelő alvásra, testmozgásra és táplálkozásra való törekvés is elterjedtebb.
Ám ennek ellenére Josephine Connolly-Schoonen családorvos, és a Stony Brook Medicine táplálkozási részlegének ügyvezető igazgatója úgy véli, az egészségtelen életmód, az elhízás és az ebből fakadó betegségek egyre nagyobb mértékű megjelenése miatt van pár olyan szokás, amit érdemes lenne visszahozni 70 évvel ezelőttről.
1. Főzzön többet otthon
Az ötvenes években családok a hátsó kertjükben termesztették az élelmiszert, és a gyerekek figyelték, ahogy a szüleik elkészítik az ételeket, mielőtt együtt leültek a vacsoraasztalhoz. Az éttermi étkezés csak különleges alkalmakra volt fenntartva. 2024-ben az amerikaiak átlagosan havonta majdnem ötször vacsoráztak étteremben, és havonta háromszor rendeltek elvitelre. „Amikor étteremben eszünk, nem igazán tudjuk, hogy milyen minőségű élelmiszer-összetevőket használ az étterem” – mondja Connolly-Schoonen. „Hajlamosak az olcsóbb összetevőket használni... az olcsóbb magolajokat, olcsóbb sűrítőanyagokat a termékekhez, így csökken az emberek által elfogyasztott ételek tápanyagminősége.”
2. Egyen kevesebb ultrafeldolgozott élelmiszert
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek – mint például a pizza, felvágottak az üdítő és a sütemények – az amerikai étrend mintegy 60%-át teszik ki. Connolly-Schoonen az ultrafeldogozott ételek népszerűségének megnövekedését az 1970-es évekre vezeti vissza. „Az élelmiszergyártók előálltak a szintetikus összetevők széles választékával, amelyeket nagyon olcsón tudtak előállítani” – magyarázta. „Majd az 1980-as és 1990-es években kifejlesztették ezen ultrafeldolgozott élelmiszerek hatalmas választékát, így ez valóban megváltoztatta az élelmiszerellátás minőségét.
3. Egyen kisebb adagokat
Ez nem a képzeletünknek köszönhető, az éttermi, különösen a gyorséttermi adagok mérete egyre nagyobb lett. A hamburger nagyjából háromszor akkora, mint az 50-es években volt, a sült krumpli szabványmérete pedig több mint kétszeresére nőtt. A Coca-Cola 1955-ig csak alig 2 decis üvegben volt kapható, ma már a fél literes kiszerelés a leggyakoribb. 1987-ben pedig a McDonald's bevezette a „szuper méretű” menüket, és ezt más láncok is átvették.
Connolly-Schoonen nem számít arra, hogy az adagok egyhamar csökkenni fognak, különösen a gazdasági infláció közepette. „Még mindig azt látom, hogy az emberek ettől úgy érzik, hogy a pénzükért értéket kapnak. Pedig az egészségükben és a teljes értékű, minimálisan feldolgozott élelmiszerekben kellene meglátniuk az értéket, szemben az olcsó, nagyobb adagok rövid távú pénzügyi előnyével.”
4. Kevesebbet bámulja a képernyőt
Nem csak a felnőttek, de a gyerekek életét is teljesen megváltoztatták a különböző digitális eszközök. Felborították a játékszokásokat és megzavarták az alvási szokásokat. „ Az okostelefonok kék fénye becsaphatja a szervezetet, hogy azt higgye, nappal van, és megzavarja a szervezet természetes alvási ciklusát. Az alvásmegvonás magas kortizolszinthez vezethet, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz" – mondja a szakértő, és kiemeli, a képernyő túlzott használata nem csak az idegrendszerünkre, de a táplálkozásra is káros hatással van. A tévé vagy tablet nézése evés közben nem csak túlevéshez vezethet, dde elvonja a gyerekek figyelmüket attól, hogy megfigyeljék és megtanulják szüleik egészséges táplálkozási szokásait. (Már ha van ilyen.)
5. Mozogjon többet a munkahelyén
1960. előtt az amerikai magánszektorban a munkahelyek közel fele igényelt mérsékelt fizikai aktivitást, míg manapság a munkahelyek kevesebb mint 20%-a. A fizikai munkáról a szociális és analitikus készségek felé történő elmozdulás kevesebb lehetőséget jelent a fizikai aktivitásra.
„A hagyományos íróasztalos munkakörökben 2020 előtt a COVID-járvány miatt legalább felálltak az emberek, hogy elmenjenek megbeszélésekre. A megbeszélések különböző épületekben, az épület különböző emeletein voltak, legalább néhány lépést meg kellett tenniük” – mondja Connolly-Schoonen. „Ma már a legtöbb értekezlet virtuális, így az embereknek a nap túlnyomó részében egyáltalán nem kell felkelniük.”
(NyPost)
(Borítókép: család az '50-es évekből. Illusztráció: Getty Images)