Mindennap, szinte minden ételhez használjuk azokat az ízesítőket – vagy a feldolgozott, illetve készételek már eleve tartalmazzák ezeket –, amelyek hosszú távon gyomorrákot okozhatnak.
Egy közel kétezer ember bevonásával végzett kutatásban a brazíliai A.C.Camargo Rákközpont Nemzetközi Kutatóközpontjának szakemberei feltárták, hogy a só és a cukor nagymértékben növeli a daganatos sejtek kialakulásának kockázatát.
Ennél fogva a feldolgozott húsok, a cukrozott üdítőitalok és a gyorséttermi ételek fogyasztása is veszélyes. Akik például rendszeresen ilyen ételeket vesznek magukhoz, azok 7-21 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesznek érintettek az úgynevezett gyomor adenokarcinóma betegségben. A gyomor legbelső rétegében (nyálkahártyájában) kialakuló rosszindulatú daganat ötéves túlélési esélye mindössze 25 százalék. Ehhez a nátrium (vagyis a só) és a cukorbevitel járul hozzá a legnagyobb mértékben.
A kutatók szerint a só azok számára is veszélyt jelent, akik egyébként egészséges életmódot folytatnak, nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a magas nátriumtartalmú asztali sók betiltását javasolja a következő szempontok nyomán:
- káros hatással van a gyomornyálkahártyára;
- gyulladáshoz vezet;
- kölcsönhatásba lép a gyomorban található Helicobacter pylori baktériumokkal;
- atrófiás gasztritiszt és metapláziát idézhet elő;
- a gyomornyálkahártya krónikus irritációjából eredő szövődményeket okozhat, amelyek végül rákhoz vezethetnek.
Kevesen tudják, hogy egyebek mellett a fehér kenyér és a reggelizőpelyhek is lehetnek magas nátriumtartalmúak, így érdemes kiemelten figyelni a különböző élelmiszerek összetételét. AWHO ajánlása szerint a nátriumbevitelnek napi 2 grammnál kevesebbnek kell lennie. Ez öt kiskanálnyi sónak felel meg.
(Borítókép: Hús fűszerezése. Illusztráció: Getty Images)