Ki a fekete, ki a zöldteára esküszik, más kamillát iszik esténként, megint más kizárólag gyümölcsteát fogyaszt. Egyesek cukorral, citrommal, mások mézzel vagy tejjel ízesítik, de olyanok is akadnak, akik semmivel sem szeretnék elvenni az adott tea eredeti aromáját. Bárhogy is, ha rendszeresen fogyasztunk az italból és nem figyelünk oda egy fontos részletre, akkor hosszú távon komoly egészségi problémákkal nézhetünk szembe egy orvos figyelmeztetése szerint.
Dr. Mark Hyman egy Facebook-posztban írta meg, hogy lehetőleg organikus, laza levelű teát használjunk és azt hagyományos úton áztassuk, majd rozsdamentes acél vagy üveg szűrőn keresztül szűrjük át, azok ugyanis jelentősen csökkentik a mikroműanyag-expozíciót. A filteres teákat, ha tudjuk, inkább kerüljük, ám ha a kényelem vagy a hordozhatóság miatt nem tudunk lemondani azokról, olyan fajtát vásároljunk, amely nem tartalmaz biszfenol-A-t (BPA), ftalátokat, polipropilént és epiklórhidrint.
Keressen bio kenderből, pamutból vagy növényi rostokból készült teafiltereket.
A tea hihetetlen antioxidáns-forrás lehet az életedben, de ahogy az élelmiszereknél, úgy itt is számít a minőség” – hívta fel a figyelmet dr. Hyman, rámutatva egy kutatás eredményeire, amelyek szerint egyetlen csésze, műanyag teafilterrel készült teában több milliárdnyi mikro- és nanoműanyag szabadul fel.

„A tanulmány célja az volt, hogy megállapítsuk, egy tipikus áztatási folyamat során felszabadulhatnak-e mikroműanyagok és/vagy nanoplasztikok a műanyag teászacskókból. Kimutattuk, hogy egyetlen műanyag filter főzési hőmérsékleten, vagyis 95 Celsius-fokon történő áztatása körülbelül 11,6 milliárd mikroműanyagot és 3,1 milliárd nanoplasztikot szabadít fel egyetlen csésze italba. A felszabaduló részecskék összetételét Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópia (FTIR) és röntgen fotoelektron spektroszkópia (XPS) segítségével összevetettük az eredeti, nejlon és polietilén-tereftalát teászacskókkal. A csomagolásából felszabaduló nejlon és polietilén-tereftalát részecskék mennyisége nagyságrenddel magasabb volt, mint a korábban más élelmiszerekben kimutatott műanyagterhelések” – fejtette ki a szakember.
A mikroműanyagok olyan apró műanyagdarabok, amelyek a fogyasztási cikkekből – például ruhákból, játékokból, csomagolásokból, élelmiszer-tartályokból vagy akár gumiabroncsokból – kerülnek ki.
Nemcsak a levegőt, hanem az élelmiszereinket és a vizünket is beszennyezik, így mára a testünkben is megtalálhatók, és potenciálisan gyulladást okozhatnak.
(LADBible)
(Borítókép: Egy csésze tea. Illusztráció: Getty Images)