Komoly egészségügyi kockázatot rejt magában, ha lefagyasztunk bizonyos élelmiszereket – hívták fel a figyelmet szakértők. Cikkünkben eláruljuk, melyek azok a termékek, amelyeket jobb, ha sosem teszünk jégre.

A fagyasztás az egyik legelterjedtebb tartósítási módszer szerte a világon, vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyeknek kifejezetten nem tesz jót, ha jégre teszik azokat. Ezekben az esetekben nemcsak hogy a termékek állaga változik meg, de a bennük lévő baktériumok is életben maradnak, kiengedéskor pedig robbanásszerűen elszaporodhatnak, ezzel veszélyeztetve az egészséget.

Az ilyen élelmiszerek közé tartoznak a friss, lágy sajtok, például a ricotta, a feta, illetve a túró.

A lágy sajtok magas víztartalmú, fehérjedús ételek, amelyek kedvező táptalajt biztosítanak a baktériumok számára. A fagyasztás ugyan lelassíthatja a mikroorganizmusok szaporodását, de nem feltétlenül pusztítja el azokat. A legnagyobb veszélyt az úgynevezett Listeria monocytogenes baktérium jelenti, amely különösen ellenálló a hideggel szemben. Ez a kórokozó a kiolvasztás során gyorsan újra aktiválódhat, és ha az ételt nem megfelelő hőkezelésnek vetik alá, súlyos ételmérgezést, liszteriózist okozhat.

A liszteriózis különösen veszélyes lehet idősekre, várandós nőkre és legyengült immunrendszerű emberekre nézve, súlyos esetben akár életveszélyes szövődményekkel is járhat. A fertőzés influenzaszerű tüneteket, izomfájdalmat, lázat, gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat, súlyosabb esetben pedig agyhártyagyulladáshoz vagy vérmérgezéshez vezethet – írja a Femcafé. Hozzáteszik: ezeknek a termékeknek az állaga is jelentősen megváltozik fagyasztáskor, a jégkristályok ugyanis felborítják a szerkezetüket, így kiolvasztva a termékek szemcséssé, vizessé vagy gumiszerűvé válnak. Ez nemcsak az élvezeti értéküket csökkenti, hanem a konyhai felhasználásukat is megnehezíti.

A keményebb, alacsonyabb nedvességtartalmú sajtok, például a cheddar vagy a parmezán, jobban bírják a fagyasztást, de még ezeket is érdemes inkább kisebb adagokban, frissen tartani a hűtőben. A friss, lágy sajtokat hűtőben 4 Celsius-fok alatti hőmérsékleten kell tárolni, lehetőleg légmentesen zárható edényben vagy az eredeti csomagolásukban. Ha nem fogyasztjuk el időben, inkább használjuk fel azokat főzéshez vagy süteményekhez ahelyett, hogy a fagyasztót vennénk igénybe.

(Borítókép: Egy férfi a fagyasztóba nyúl. Illusztráció: Shutterstock)