Tanulmányok szerint a reggeli minél korábbi elfogyasztása az egészségünk számos aspektusára hatással lehet.
"Bár szerintem minden étkezés fontos, a reggeli különleges szerepet játszik, mivel a szervezetünk természetes módon felkészült a reggeli étkezésre és az ételek emésztésére" – írja Samantha Cassetty dietetikus.
Mindez a cirkadián ritmusunknak, vagyis a belső órának köszönhető, amely az alvástól kezdve az energiaszintig és az anyagcseréig sok mindent befolyásol. Cassetty kifejtette, hogy kutatások szerint azok az emberek, akik a legtöbb kalóriát a nap korai óráiban fogyasztják el, "könnyebben tartják meg egészséges testsúlyukat".
A dietetikus szerint az anyagcsere szempontjából a legjobb időpont a reggeli elfogyasztására reggel 8.30 előtt van, ugyanis "a szervezetünk reggel a legérzékenyebb az inzulinra, ami azt jelenti, hogy hatékonyabban tudja feldolgozni a szénhidrátokat, ami segíthet stabilizálni a vércukorszintet és az energiaszintet a nap folyamán". Egy tanulmány azt is megállapította, hogy a késői reggeli a későbbi első étkezés (9 óránál később) és a késői utolsó étkezés (este 9 óra után) összefügg a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával, különösen a nők körében.
Cassetty azt is javasolja, hogy minden nap körülbelül ugyanabban az időpontban reggelizzünk, mivel „a szervezetünk a rutinból él”. Egy 2021-es tanulmány szerint azok az emberek, akiknek a reggeli rutinja viszonylag állandó volt, „nagyobb kalóriacsökkentést tudtak elérni és többet fogytak azokhoz képest, akiknek a rutinja kevésbé volt kiszámítható”.
(Borítókép: reggeli ételek. Illusztráció: Northfoto)