Rostban gazdag zöldségeket keres? Itt a végső toplista, ami nemcsak az emésztésnek tesz jót, hanem a súlycsökkentésben is segíthet. Ráadásul a lista első helyezettjét kevesen gondolnák!

9. Karfiol – 2,1 g rost (8% DV)

Nem véletlenül lett sokak kedvenc rizspótlója: a karfiol igazi szupersztár a diétás konyhákban. Amellett, hogy alacsony kalóriatartalmú, tele van C- és K-vitaminnal, valamint folsavval és káliummal is.

Lisa Young táplálkozási szakértő szerint akár burgonyapürét is helyettesíthet vele, ha karcsúsodna. Ráadásul főzve, párolva, sütve is jól működik – egy igazi aduász!

8. Sárgarépa – 3,6 g rost (13% DV)

A sárgarépa nemcsak a nyuszik kedvence: 3,6 gramm rostot ad csészénként, miközben béta-karotinban is dúskál, ami a szem egészségét védi.

Goodson szerint oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz, így a vércukrot és az emésztést is egyensúlyban tartja. Plusz: rosttartalma miatt segít megelőzni a túlevést is.

7. Édesburgonya – 3,8 g rost (14% DV)

Színes, finom és tele van rosttal – az édesburgonya remek alternatíva a hagyományos krumpli helyett. Csaknem 4 gramm rostot ad közepes méretben.

Goodson és Young is kiemelik az A- és C-vitamin-tartalmát, valamint az antocianin nevű antioxidánst, ami segíthet az agyműködés és az immunrendszer támogatásában is.

6. Kelbimbó – 4,1 g rost (15% DV)

Lehet, hogy gyerekként fintorgott tőle, de a kelbimbó felnőttként igazi egészségbomba. Magas rosttartalma mellett K-vitaminban is bővelkedik.

Young szerint segít a vércukorszint szabályozásában és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ráadásul finoman megpirítva egészen más arcát mutatja!

5. Spenót – 4,3 g rost (15% DV)

A spenót nemcsak Popeye-től lett híres – valódi rostbajnok, különösen főzve. Egy csésze már 4,3 gramm rostot tartalmaz.

Antioxidánsai, vasa és K-vitamin-tartalma miatt a vér- és csontozat egészségéhez is hozzájárul – mondja Trista Best. Salátában, smoothie-ban vagy párolva? Mindegy, csak legyen az étrendben!

4. Kelkáposzta – 4,7 g rost (17% DV)

Ha eddig csak zöld turmixban találkozott vele, itt az idő komolyan venni. A kelkáposzta szinte minden fontos vitamint tartalmaz, és több mint 4,5 gramm rostot is.

Goodson szerint támogatja a látást, a csontokat és még gyulladáscsökkentő is. Ráadásul jól bírja a hőkezelést is, így levesekben vagy sütve is hasznos.

3. Brokkoli – 5 g rost (18% DV)

A brokkoli a rostlisták állandó szereplője – és nem véletlenül. Egy csésze belőle 5 gramm rostot ad, miközben antioxidánsban is erős.

Young szerint a brokkoliban található szulforafán segíthet a rákmegelőzésben, miközben támogatja az immunrendszert és a csontokat is. Ne csak köretként gondoljon rá – krémlevesként is mennyei!

2. Articsóka – 6,8 g rost (24% DV)

Sokan elfelejtik, pedig nem szabadna: egyetlen közepes articsóka a napi rostszükséglet közel negyedét fedezi!

Goodson kiemeli, hogy emésztés- és májtámogató hatása is van, Best pedig azt mondja, prebiotikumokban is gazdag, ami jót tesz a bélflórának. Ha eddig nem próbálta, most itt az alkalom!

1. Borsó – 7,2 g rost (26% DV)

A nagy győztes a szerény kis zöldborsó lett! Egy csésze belőle 7,2 gramm rostot tartalmaz – ez már önmagában is lenyűgöző.

Goodson szerint emellett még fehérjében is gazdag, így támogatja az izmokat és a vércukorszint szabályozását. Tésztákhoz, salátákhoz, levesekhez? Egyértelműen mehet mindenhez!

(Borítókép: Zöldségek. Illusztráció: Getty Images)