Ismerős az érzés, amikor már a nadrág is feszül, de a krémes még lecsúszik? Nem ön gyenge, hanem az agya dolgozik ellene – írta meg a Readers Digest és a Science. A kutatók szerint nem puszta mohóságról van szó, hanem egy jól beazonosítható biológiai jelenségről.
A Science folyóiratban közölt tanulmány szerint a POMC nevű idegsejtek a felelősek mindezért. Ezek alapvetően azért vannak, hogy jelezzék: elég volt az evésből. Csakhogy amikor jóllakunk, ezek a sejtek nemhogy leállítják az étvágyat, hanem éppen ellenkezőleg – beindítják a cukor utáni sóvárgást.
És ha ez nem lenne elég, az édesség fogyasztása jutalomérzést kiváltó opioidokat szabadít fel az agyban – vagyis tényleg boldoggá tesz. Egy másik hatás is közrejátszik: a cukor ellazítja a gyomrot, így az több ételt képes befogadni, mint egyébként – magyarázta Dr. Mir Ali, kaliforniai orvos.

De hogy jön ide a szenzoros telítettség?
Len Epstein gyermekgyógyász szerint, ha egy ízt már meguntunk, az agy „lekapcsol”, nem kér többet. De ha új íz – például valami édes – jön a képbe, a telítettség érzése háttérbe szorul. Ezért fér még belénk a tiramisu a pörkölt után.
És hogy miért alakult ez így? Evolúciós örökség. Az ősidőkben a változatos táplálkozás előnyt jelentett. Ma viszont, amikor egy étkezés alatt egy cukrászda választéka elérhető, ez a túlélési reflex inkább hizlal, mint segít.
Mit tehetünk ellen?
Íme pár trükk, hogy ne essünk a desszertcsapdába:
- várjon 10 percet evés után – lehet, hogy a sóvárgás elmúlik,
- mozogjon egy kicsit, akár egy kis séta is csodát tesz,
- mentolos rágó vagy fogmosás – elűzheti az édességvágyat,
- gyümölcsöt válasszon desszert helyett, a rost segít,
- legyen otthon egészséges nasi – így nem nyúl a sütihez,
- ne tiltsa magának teljesen – a mértékletes élvezet a kulcs.
Szóval, ha legközelebb a desszert felé nyúlna, miközben már pukkadásig jóllakott, ne ostorozza magát – csak az agya csapja be.
(Borítókép: A nő tortát eszik. Fotó: Getty Images)