Egy friss tanulmány szerint négy kulcsfontosságú élelmiszer is segíthet abban, hogy akár a 100. születésnapját is megünnepelhesse. Nem kell hozzá más, csak egy kis dió, némi tejtermék, jó zsírok – és gyümölcsök.

Többé nem titok, mitől élnek tovább az emberek a világ bizonyos részein! Egy új kutatás ugyanis feltárta, hogy négy alapvető élelmiszer – amelyek a bolygóegészségügyi (PHD) és a mediterrán étrend részei – jelentősen csökkenthetik a korai halálozás esélyét – írta meg az Escardio.

Az elemzés több mint 11 ezer ember étkezési szokásait vizsgálta csaknem másfél évtizeden keresztül. A kutatás vezetője, Dr. Mercedes Sotos Prieto szerint azok, akik a bolygóegészségügyi (PHD) étrendet szigorúan követték, 22%-kal kisebb eséllyel haltak meg a vizsgálati időszak alatt. A mediterrán diéta esetében ez az arány 21% volt – szemben azokkal, akik csak minimálisan tartották be az ajánlásokat.

És melyik az a négy csodás étel, amely meghosszabbíthatja az életet?

  • Gyümölcsök
  • Tejtermékek
  • Telítetlen zsírok (mint az olívaolaj)
  • Diófélék

A szakértők szerint ezek az ételek egyenként is hozzájárulhatnak a hosszabb élethez, különösen akkor, ha valaki a fenti diéták szellemében étkezik. Mindkét étrend középpontjában a növényi alapú, természetes ételek állnak, miközben visszaszorítják a vörös hús, a hozzáadott cukor és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

A legnagyobb meglepetés?

A kutatók szerint nem kell elköltözni a világ híres “kék zónáiba” – mint például Okinawába vagy Szardíniára – ahhoz, hogy valaki hosszabb életet éljen. Elég, ha ezeket az élelmiszereket rendszeresen beilleszti a saját étrendjébe.

A tanulmány rámutatott arra is, hogy a pékáruk és cukros üdítők kevesebb fogyasztása szintén összefüggött az alacsonyabb halálozási aránnyal.

Úgy tűnik, az élet elixírje nem egy rejtett gyógyszeres fiolában lapul, hanem a konyhában – csupán néhány jól megválasztott falat kérdése.

(Borítókép: Két idősebb nő az autóban ül. Fotó: Getty Images)