A szukralóz csak fokozza az éhséget, ahelyett, hogy fogynánk tőle – figyelmeztette Facebook-követőit az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Ezt egy friss kutatás eredményeire hivatkozva írták – számolt be a Házi Patika.
A szukralóz vagy E955 egy mesterséges édesítőszer, amelyet széles körben használnak csökkentett cukortartalmú vagy cukormentes élelmiszerekben és üdítőitalokban. A szacharóz klórozásával állítják elő, így édesítő ereje a szacharóz hatszázszorosa. Cukorbetegek fogyaszthatják, és a fogakat sem rontja. Igen ám, de az utóbbi időben egyre több negatívum is felkerült a szukralóz jellemzőinek listájára.
A szukralózról korábban már kiderült egyebek mellett, hogy: Az emberi szervezet nem tudja lebontani, a szennyvízből nem tudják kiszűrni.
Aggasztó hatása van a környezetbe kerülő édesítőszernek
- növeli a 2-es típusú cukorbetegség és egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát;
- csökkenti a szervezet immunválaszát;
- a belekben genotoxikus (vagyis génkárosító, mutagén) anyaggá alakul.
Nemrég pedig azt is kiderítették, hogy a szukralóz fogyasztása fokozhatja az éhségérzetet kiváltó agyi aktivitást, különösen a nők és az elhízottak esetében.
Ez a felfedezés alapjaiban kérdőjelezi meg az édesítőszer testsúlykontrollban betöltött szerepét.
Fokozhatja a táplálék iránti vágyat
A kísérletben résztvevőket három csoportra osztották: az egyik szukralózzal, a másik cukorral (szacharózzal) édesített italt, míg a harmadik vizet fogyasztott. Az ital elfogyasztása után minden alany agyi aktivitását megvizsgálták, különös tekintettel az étvágyhoz kapcsolódó területekre.
(Borítókép: Édesítőszer. Illusztráció: Getty)