Az újabb kutatások eredményeként az derült ki, hogy kalória ugyan nincs ebben a népszerű édesítőben, azonban nem segíti a fogyást és a testsúlykontrollt sem.

A szukralóz csak fokozza az éhséget, ahelyett, hogy fogynánk tőle – figyelmeztette Facebook-követőit az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Ezt egy friss kutatás eredményeire hivatkozva írták – számolt be a Házi Patika

A szukralóz vagy E955 egy mesterséges édesítőszer, amelyet széles körben használnak csökkentett cukortartalmú vagy cukormentes élelmiszerekben és üdítőitalokban. A szacharóz klórozásával állítják elő, így édesítő ereje a szacharóz hatszázszorosa. Cukorbetegek fogyaszthatják, és a fogakat sem rontja. Igen ám, de az utóbbi időben egyre több negatívum is felkerült a szukralóz  jellemzőinek listájára. 

A szukralózról korábban már kiderült egyebek mellett, hogy:

  • növeli a 2-es típusú cukorbetegség és egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát;
  • csökkenti a szervezet immunválaszát;
  • a belekben genotoxikus (vagyis génkárosító, mutagén) anyaggá alakul.

Nemrég pedig azt is kiderítették, hogy a szukralóz fogyasztása fokozhatja az éhségérzetet kiváltó agyi aktivitást, különösen a nők és az elhízottak esetében.

Ez a felfedezés alapjaiban kérdőjelezi meg az édesítőszer testsúlykontrollban betöltött szerepét.

Fokozhatja a táplálék iránti vágyat

A kísérletben résztvevőket három csoportra osztották: az egyik szukralózzal, a másik cukorral (szacharózzal) édesített italt, míg a harmadik vizet fogyasztott. Az ital elfogyasztása után minden alany agyi aktivitását megvizsgálták, különös tekintettel az étvágyhoz kapcsolódó területekre.

(Borítókép: Édesítőszer. Illusztráció: Getty)