Vízhajtó és étvágycsökkentő hatása révén nagymértékben hozzájárul a fogyáshoz egy népszerű, általában alacsony áron kapható zöldség.

Átlagosan 200-300 forint között mozog a darabára, egy fogyókúra során azonban aranyat ér az egyik népszerű zöldség. Vízhajtó és étvágycsökkentő hatása mellett, magas víztartalmának köszönhetően

a kígyóuborka hidratálja is a szervezetet, ami szintén fontos a súlyvesztés és az általános egészség szempontjából.

Egy átlagos kígyóuborka tömege nagyjából 300 gramm, az energiatartalma mindössze 45 kalória, a glikémiás indexe pedig meglehetősen alacsony. A folyadéktartalma 95 százalékos, ám a benne lévő káliumnak köszönhetően vízhajtó hatású, így segít megszabadulni a hasi területen jelentkező puffadástól. Mindemellett tartalmaz még K1-vitamint, amely részt vesz a csontképző folyamatokban és segít megőrizni a csontsűrűséget, illetve C-vitamint, amelynek nemcsak az immunrendszer működésében, de a kötőszövetek felépítésében is fontos szerepe van.

Így is fogyaszthatja

A kígyóuborkát fogyaszthatjuk a szokványos módon, szendvicsbe, vagy amellé felkarikázva, illetve saláta formájában is. Előbbi esetben, fogyókúra alkalmával fontos, hogy teljes kiőrlésű vagy kovászos péktermékből, esetleg extrudált kenyérből készítsük a szendvicset, míg saláta készítése esetén a képzeletünk szabadhat határt. A legtöbben talán a klasszikus, ecetes uborkasalátát ismerik, amely diéta alatt is bátran fogyasztható a cukor helyett édesítőt használva. A tzaziki szintén népszerű, amely magában, de sültek mellé is kiváló választás.

Az uborka ugyanakkor frissítő ital formájában is fogyasztható. Ilyen esetben fontos, hogy lehetőleg étkezések előtt igyunk belőle egy pohárral, így csökkenti az étvágyat és serkenti az emésztést.

Az ital egyszerűen elkészíthető: két pohár vízbe szeleteljünk egy közepes kígyóuborkát, facsarjuk bele egy fél citrom levét, majd ízesítsük egy csipet sóval, egy kevés római köménnyel és őrölt fekete borssal. Ezután hűtőszekrényben hagyjuk állni a keveréket egy éjszakára vagy néhány órára. A legideálisabb, ha napi kétszer fogyasztjuk étkezés előtt.

Az uborka jótékony hatásain túl az italban lévő citrom a C-vitamin tartalmának köszönhetően segíti a zsírégető folyamatokat, valamint a savtartalma révén támogatja az emésztőnedvek termelődését. A római kömény és a fekete bors fokozza a szervezet hőtermelését, serkentve a zsírégetést és az emésztést.

(Femina)

(Borítókép: Mérlegre lép egy férfi. Illusztráció: Getty Images)