Az egészséges anyagcsere fenntartásához elengedhetetlen a vércukorszint megfelelő szabályozása. Ez különösen igaz a cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával küzdő személyek esetében, akik számára kulcsfontosságú a szabályozott étrend kialakítása.
Hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és milyen intenzíven vált ki vércukorszint-emelkedést, azt az úgynevezett glikémiás index (GI) mutatja meg. Minél magasabb egy étel GI-értéke, annál gyorsabban és nagyobb mértékben növeli a vércukorszintet, ami hosszú távon inzulintermelési zavarokat és szövődményeket okozhat.
A különösen magas glikémiás index-szel rendelkező ételek között szerepelnek az egyszerű cukrokban gazdag üdítők, a fehér kenyér, a péksütemények, és a túlfinomított gabonafélék. A cukorbetegek számára egyértelműen káros szénhidrátok mellett akadnak azonban olyan élelmiszerek, amelyekről elsőre nem gondolnánk, hogy rövid időn belül tetőfokára emelik a vércukrot. Egyes zöldségek és természetes köretek például meglepően magas GI-értékkel bírnak, különösen akkor, ha főzve, párolva vagy sütve kerülnek az asztalra.
A hőkezelés átalakítja az ételek szerkezetét, lebontja a rostokat és megkönnyíti a szénhidrátok gyors felszívódását, ami vércukorszint-emelkedést okozhat.
Ebből a szempontból elöljáró a zöldségek között a sárgarépa, amelynek a glikémiás indexe nyers állapotban ugyan alacsony (16), főzve azonban a 49-es értéket is elérheti, ami azt jelenti, hogy nagyjából 30 százalékkal jobban megdobja a vércukrot, mint például a krumpli. Ennek oka, hogy a hőkezelés során a sárgarépa rostjai fellazulnak, a sejtfalak bomlani kezdenek, így a benne található szénhidrátok gyorsabban szívódnak fel.
(Femcafé)
(Borítókép: Vércukormérés. Illusztráció: Getty Images)