Élénkítő hatása és számos egészségügyi előnye miatt rengetegen indítják a napjukat egy csésze kávéval, ugyanakkor azok, akik savas reflux-szal vagy bármilyen emésztőrendszeri problémával küzdenek, gyomorbántalmakkal nézhetnek szembe tőle.
Alacsony pH-értéke miatt a kávé éhgyomorra fogyasztva az egészséges emberek gyomor nyálkahártyáját is kikezdheti, így amellett, hogy érdemes enni valamit a kávéfogyasztás előtt, vagy a kávé mellé, jó tisztában lenni olyan praktikákkal, amelyek önmagában csökkenthetik a kávé savasságát. Habár léteznek kereskedelmi forgalomban kapható, alacsony savtartalmú kávék, ezeknek az ára jóval magasabb az átlagos termékekénél, nem mellesleg az ízük is eltér a megszokottól. Emellett arra sem jelentenek garanciát, hogy megszűnnek a kávéfogyasztás után tapasztalt panaszok.
Ha tehát biztosra akarunk menni, és sok pénzt sem akarunk költeni, akkor a legjobb megoldás, ha nagyjából egy csipet – körülbelül negyed kávéskanálnyi – szódabikarbónát adunk a lefőtt kávénkhoz.
A nátrium-hidrogén-karbonát természetes lúgosító hatással bír, így segít semlegesíteni a kávéban található savakat, csökkentve annak pH-értékét. Ennek eredményeképp a kávé nem irritálja annyira a gyomrot, a kellemetlen tünetek jelentősen mérséklődnek, sőt a kávé íze és hatékonysága is megmarad. Mindezen kívül további egészségügyi előnyöket is megtapasztalhatunk, egyes kutatások szerint ugyanis a szódabikarbóna gyulladáscsökkentő hatású, valamint lúgosító hatása előnyös lehet az általános sav-bázis egyensúly szempontjából is. Azoknak ugyanakkor, akik vesebetegséggel küzdenek vagy nátriumszegény étrenden élnek, ajánlott orvossal konzultálni orvossal, mielőtt rendszeresen alkalmazni kezdenék a szódabikarbónát.
(Femcafé)
(Borítókép: Kávéfőzés. Illusztráció: Getty Images)