Nem jó ötlet korgó gyomorral nagy döntéseket meghozni: egy-két falat étel mindenkinek nagy segítség lehet ezekben a szituációkban, mivel beizzítják az agyunkat. Mutatjuk, hogy erre a feladatra mely ételek a legjobbak!

A táplálkozásnak nagyon nagy hatása van a kognitív képességekre. Egy tanulmány nemrég azzal foglalkozott, hogy meghatározó döntések előtt – például autóvásárlás vagy egy állásajánlat elfogadása – milyen ételeket érdemes a leginkább fogyasztani annak érdekében, hogy minél jobb döntést hozzunk. 

Benjamin Vincent, a skóciai Dundee Egyetem pszichológiai karának munkatársa néhány kollégájával annak járt utána, hogyan hat az éhség az agyműködésre. Kísérletükben két fordulóban tesztelték a résztvevőket: egyszer a megszokott étkezési rutinjukat kellett követniük, a második alkalommal pedig egész nap koplalniuk kellett. Háromféle jutalom közül választhattak mindkét esetben, ezek a következők voltak: étel, pénz és zeneletöltés – írja a Bien.

Az eredmények alapján a kutatók megállapították, hogy azok a résztvevők, akik éhesen hoztak döntést, egyből az azonnali, de kisebb jutalmat választották ahelyett, hogy később egy értékesebb dolgot kaptak volna. A kutatás vezetője szerint bebizonyosodott tehát, hogy sokkal inkább koncentrálunk üres gyomorral a jelenre, mint amikor tele van a hasunk. Kiemelte, az eredmények azért is hasznosak, mivel kitűnik belőlük, hogy az éhség milyen kevésbé nyilvánvaló hatással lehet a döntéseinkre.

Mit érdemes enni egy nagy döntés meghozatala előtt?

A Cambridge Egyetem egyik korábbi kutatásából már kiderült, hogy a döntéshozatal folyamatában nagyon fontos szerepe van a szerotoninnak. Ennek alapanyaga pedig a triptofán nevű aminosav, amely kizárólag külső forrásokból vihető be a szervezetbe. Két étkezés között csökkenhet a mennyisége, ami agresszióhoz és impulzivitáshoz vezethet. Nem véletlen, hogy megszületett a „hangry” angol kifejezés, amely azt az érzést írja le, amikor egyszerre érezzük magunkat éhesnek és mérgesnek. 

Ahhoz, hogy ezeket a helyzeteket elkerüljük, érdemes triptofánban gazdag ételeket enni. A szakértők szerint erre jó választások lehetnek az alábbi ételek:

  • csirkehúsleves,
  • csoki,
  • vörös húsok,
  • tejtermékek, 
  • olajos magvak,
  • banán,
  • tonhal,
  • kagyló,
  • és szójából készült élelmiszerek. 

Fontos döntések meghozatala előtt tehát érdemes ezeket az ételeket enni, hogy minél jobb és megbízhatóbb döntést tudjunk hozni!

(Borítókép: Egy tál gyümölcs. Fotó: Getty Images)