A fogyókúrás trükkök tárháza végtelen, de sokszor pont az egyszerűség a leghatékonyabb. Ilyen például a kígyóuborka, ami szinte fillérekbe kerül, mégis természetes vízhajtóként és étvágycsökkentőként működik – ráadásul hazai termelőktől is könnyen beszerezhető.
A zöldség 95%-ban vízből áll, így kiválóan hidratálja a szervezetet – ami nemcsak az egészséghez, de a fogyáshoz is kulcsfontosságú. Egy közepes uborka elfogyasztása olyan, mintha meginnánk egy nagy pohár vizet – mindezt mindössze 45 kalóriáért.
De ez még csak a kezdet! A benne található kálium természetes vízhajtó, így segíthet megszabadulni a puffadástól, főleg a hasi tájékon. Emellett tartalmaz K1-vitamint (ami támogatja a csontképződést), valamint C-vitamint, ami nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem segíti a kötőszövetek felépülését és a zsírégetést is.
Hogyan fogyassza?
Salátában:
A klasszikus ecetes uborkasaláta kiváló választás fogyókúra idején is – csak a cukrot érdemes helyettesíteni eritrittel vagy nyírfacukorral. A tzatziki pedig még izgalmasabb alternatíva, különösen sültek mellé vagy önálló frissítő fogásként.

Karcsúsító italként:
Egy pohár házi uborkás ital étkezés előtt nemcsak hűsít, de csökkenti az éhséget és serkenti az emésztést is. A recept pofonegyszerű:
- 1 közepes kígyóuborka felszeletelve
- 2 pohár víz
- fél citrom leve
- egy csipet só
- kevés római kömény és őrölt fekete bors

Hagyja összeérni néhány órát a hűtőben, majd naponta kétszer fogyasszon belőle étkezés előtt. A citrom segíti a zsírégetést, a római kömény és a bors pedig fokozza az anyagcserét és az emésztést.
Ha természetes megoldást keres az alakformáláshoz, ne feledje: néha a legegyszerűbb alapanyagok hozzák a legnagyobb változást.
(Borítókép: Fiatal nő fürdőszobai mérleg mögé bújik. Illusztráció: Getty Images)