Szélsebesen terjed a TikTokon egy videó, amelyben egy népszerű zöldséget alkalmaznak olaj helyett a serpenyőben való sütéshez. A trükk ötletgazdája a Monelle Godaert néven futó gasztroinfluenszer, aki a népszerű felvételen tükörtojást sütött,
a zsiradékot pedig uborkával helyettesítette.
Pontosabban kígyóuborkával dörzsölte be a serpenyőt azelőtt, hogy ráütötte volna a tojásokat. Mint az a videón remekül látható, a módszer valóban működött, köszönhetően a zöldség 95 százalék körüli víztartalmának.
Az uborkát a forró serpenyő felületéhez érintve egy vékony vizes filmréteg szabadul fel, amely gátat képez a felület és az étel között.
A módszer bármely, gyorsan összedobható étel elkészítésénél biztonsággal bevethető, az uborka ugyanis semmilyen plusz ízt nem ad az ételnek, legyen az sós vagy édes. Ha azonban hosszú ideig tartó vagy lassú tűzön való sütésbe fogunk, elengedhetetlen, hogy valamilyen zsiradékot, olajat használjunk, az uborkából felszabaduló vizes réteg ugyanis gyorsan elpárolog. Használat után vágjuk le az uborka végét, a zöldség többi része pedig bármely máshoz nyugodtan felhasználható.
(Elle)
(Borítókép: Egy férfi az olajok között válogat. Illusztráció: Getty Images)