Az emberiség feljutott a Holdra, feltalálta az internetet, de egy tojást még mindig nem tud rendesen megfőzni – legalábbis mostanáig. Ugyanis olasz kutatók nem hagyták annyiban a dolgot, és 300 tojás árán megfejtették: hogyan készül a tökéletes főtt tojás – írta meg a New York Times.
A nápolyi egyetem kutatói ugyan nem séfek, mégis egy konyhai rejtélyre keresték a választ. Miért lesz gumis a fehérje, miért szemcsés a sárgája, és miért lesz ízetlen az, amit évtizedek óta „keménytojásként” tálalunk?
Nem pizza, hanem tojás!
Ernesto Di Maio és csapata eredetileg műanyagok szerkezetét vizsgálta, de egy ponton átnyergeltek a tojásra. Társával, a kutatásban kulcsszerepet játszó Emilia Di Lorenzóval – aki mellesleg nem is szereti a tojást – olyan hőkezelési módszert dolgoztak ki, amellyel a tojás minden része pont annyira fő meg, amennyire kell. Nem tovább.
És miért olyan nehéz ez? Mert a fehérje és a sárgája nem ugyanaz. Más hőmérsékleten főnek meg ideálisan, eltérő az összetételük, és ha ugyanannyi ideig forraljuk őket, az egyik túl kemény lesz, a másik túl lágy – vagy fordítva.

A nagy tojásforradalom receptje: váltott hő!
Az új módszer nem bonyolult, de türelem kell hozzá. A kutatók szerint:
- 2 perc forrásban lévő víz,
- majd 2 perc langyos víz –
- ezt a ciklust nyolcszor kell ismételni.
Így lesz a fehérje kellemesen szilárd, de nem gumis, a sárgája pedig krémes, nem száraz. És ami a legjobb: több benne a tápanyag, mint a klasszikus 10 perces verzióban.
A ciklikus főzés hatására például több DNS-t védő polifenol marad a tojásban, vagyis még egészségesebb is!
Van egy bökkenő…
Ahogy lenni szokott, a tökéletességnek ára van. A módszer időigényesebb, és az így főtt tojásokat kicsit nehezebb meghámozni, mert a héj alatt lágyabb marad a szerkezet. Viszont a végeredmény mindenért kárpótol: végre egy tojás, ami ízlik és táplál, ahogy annak lennie kell.

Nem kell NASA, csak egy kis odafigyelés
A szuvidálás, vagyis vákuum alatti főzés is divatos manapság – ezt használják az éttermek és az űrhajósok is –, de most itt van egy háztartásbarát verzió, amihez nem kell sem drága gép, sem bonyolult kütyü. Csak víz, időzítő és némi türelem.
És még egy apróság: a kutatók 68 grammos tojással dolgoztak. Ha Ön nagyobb tojást főzne, 20 másodperccel növelje a ciklusok hosszát – így nem fog hibázni.
Végre megtudtuk, hogyan főzzünk tojást – rendesen.
(Borítókép: Tojást hámoz egy háziasszony. Fotó: Getty Images)