A vastagbélrák az Egyesült Királyságban évente mintegy 44 ezer embert érint, és 17 ezren halnak meg benne. Amerikai kutatók kimutatták, hogy napi egy marék dió fogyasztása csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát. A dióban található ellagitanninok a bélrendszerben gyulladáscsökkentő hatású urolithinekké alakulnak, melyek gátolhatják a daganatos sejtek kialakulását. Ennek a vitaminnak a hiánya összefüggésben lehet a vastagbélrákkal. Mutatjuk, hogy mekkora mennyiségre van belőle szükségünk egy nap.
Ennek a vitaminnak a hiánya összefüggésben lehet a vastagbélrák kialakulásával
„Az ellagitanninok erőteljes gyulladáscsökkentő és daganatellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket klinikai vizsgálataink során is megfigyeltünk” – nyilatkozta Dr. Daniel W. Rosenberg, a kutatás vezetője a The Sun című lapnak.
„Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a bélrendszer ezeket az anyagokat urolithin A-vá alakítja, amely erős gyulladáscsökkentő hatással bír”
Biztató eredmények
A vizsgálatban 40 év feletti, veszélyeztetett személyek vettek részt, akik három héten át napi 28 gramm diót fogyasztottak. A kutatók a diéta végén csökkenő gyulladásszinteket és kedvező biológiai változásokat tapasztaltak, köztük a rákhoz köthető vimentin fehérje szintjének mérséklődését. De nemcsak a vastagbélrák megelőzésében segít a dió fogyasztása:
korábbi kutatások szerint a dió jótékonyan hat a szívre, az agyműködésre és a testsúlyra is.
(Borítókép: Dió egy férfi kezében. Illusztráció: NurPhoto/Getty)