Súlyos egészségügyi veszélyeket rejt magában egy kenyérfajta, amely bár önmagában kifejezetten egészséges, ha nem vagyunk kellően körültekintőek, idegrendszeri károsodást szenvedhetünk és érszűkületünk is kialakulhat.

Számos előnye, ugyanakkor ha nem vigyázunk, súlyos következményei lehetnek annak, ha egy bizonyos kenyérfélét fogyasztunk. A szóban forgó pékterméknek több változata is létezik, ezek

  • a világos rozskenyér, 
  • a sötét rozskenyér, 
  • és a teljes kiőrlésű rozskenyér.

Utóbbi. változat különösen gazdag rostokban, vasban, kalciumban, cinkben, káliumban, szelénben, rézben és B-vitaminokban, amelyek mind hozzájárulnak az immunrendszer támogatásához, javítják az emésztést és védik a szívet.

Az egészségre gyakorolt számos pozitív hatás elérése érdekében elég napi egy-két szelet rozskenyeret fogyasztanunk, az előnyök ellenére ugyanakkor kifejezetten veszélyes is lehet a rozskenyér. Amellett, hogy a gluténérzékenyek számára kellemetlen tüneteket okozhat, illetve magas rosttartalma miatt a fogyasztása puffadáshoz vezethet, a benne található fitinsav gátolhatja az ásványi anyagok, például a vas és a cink felszívódását.

A legnagyobb veszélye ugyanakkor az anyarozs nevű gomba jelenléte, amely gabonaféléken, különösen a rozson élősködhet.

Az anyarozs toxikus alkaloidokat termel, amelyeknek a fogyasztása úgynevezett ergotizmushoz vezethet. A betegség két fő formája a konvulzív (görcsös) és a gangrenózus (üszkösödő) ergotizmus. Előbbi idegrendszeri tüneteket, például görcsöket és hallucinációkat okozhat, míg utóbbi érszűkületet és a végtagok elhalását eredményezheti.

Az anyarozsfertőzött gabonák a múltban súlyos járványokhoz vezettek Európában, ilyen volt például a középkori „Szent Antal tüze” néven ismert megbetegedés. A modern mezőgazdasági és élelmiszeripari gyakorlatok szerencsére jelentősen csökkentették az anyarozsfertőzés kockázatát, emellett az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) becslése szerint egy 70 kilogrammos személynek több mint 870 gramm, magas anyarozsalkaloida-koncentrációval rendelkező kenyeret kellene egyszerre elfogyasztania, hogy akut toxicitás lépjen fel.

Krónikus toxicitás esetén napi több mint 520 gramm ilyen kenyér fogyasztása jelentene kockázatot.

(Femina)

(Borítókép: Egy férfi kenyeret eszik. Illusztráció: Getty Images)