Új szuperétel lépett a színre, ugyanis mezőgazdasági és táplálkozási szakértők nemrégiben azonosították a Föld legegészségesebb zöldségét.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) rangsorolta a zöldségeket aszerint, hogy a tápanyag összetételük szerint melyik a legegészségesebb, vagyis a vitaminok és az ásványi anyagok koncentrációja alapján pontozták őket. Az olyan általánosan egészségesnek tartott zöldségek mellett,mint például a spenót, a mángold vagy a répa, a vízitorma bizonyult a legjobbnak. Míg az előbbiek mind 80-as pontszámot értek el, addig az utóbbinak sikerült csak 100-ast kapnia. 

Mi az a vízitorma?

Ez a leveles zöld növény az édesvizekben, például patakokban és tavakban nő. Közeli rokonságban áll a káposztával, a kelkáposztával, a retekkel és a mustárral. A tudományos neve a Nasturtium officinale, latinból fordítva „orrfacsaró”, ami nem véletlen. A vízitormának csípős, borsos íze van – majdnem olyan, mintha a rukkolát kereszteznénk a tormával.

Ezt a zöldséget már több mint három évezrede fogyasztják; az ókori görög, perzsa és római civilizációkban alapvető alapanyag volt. A nedves, mérsékelt égövi környezetben való elterjedése miatt egyes régiókban a vízitorma gyomnövénynek számít. A viktoriánus korabeli Londonban az utcai árusok nasiként árulták, és „a szegény ember kenyerének” nevezték, míg  Európa- és Ázsia-szerte évezredek óta fogyasztják gyógyászati célokra.

A vízitormának számos egészségügyi előnye van, például rendkívül magas az A-vitamin- és káliumtartalma, ráadásul több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs.

Az egyetlen hátránya azonban az, hogy nehezen beszerezhető, hiszen csak speciális boltokban és piacokon lehet kapni.

Mit lehet belőle főzni? 

A fiatalabb csírák íze enyhébb, és a száruk zsenge, üreges, így ez teszi őket ideálissá nyers elkészítésre, például salátákhoz és ételek tetejére, mint a petrezselymet vagy a koriandert. Az érett vízitorma sokkal intenzívebb és borsosabb ízt kap, valamint a szárak is keményebbé és rostosabbá válnak, ezért az ízletesebbé tételhez le kell főzni őket, majd sült krumplihoz és sós levesekhez tökéletes társ lehet. Fontos azonban, hogy semmiképp se főzzük túl, ugyanis annál több vitamin távozik belőle, minél tovább van a forró vízben. 

(Delish)

(Borítókép: Zöldségek. Illusztráció: Getty Images)