• Címlap
  • slash Magasélet
  • slash Celeb
  • slash Outfit
  • slash Enter
  • slash Perfekt
  • slash Check-out
  • slash iFaktor

  • send
  • like
  • GettyImages-1659689959
    Perfekt

    5 étel, amiről évekig azt hittük, hogy egészségtelen – most kiderült, hogy tévedtünk

    Szerző Neve

    Ring Tamás

    person-add Követés
    2025.05.12. 10:54
    facebook messenger pinterest
    Évek óta megy a vita arról, mi számít egészségesnek, és mit kellene inkább kerülni az étrendből
    Évek óta megy a vita arról, mi számít egészségesnek, és mit kellene inkább kerülni az étrendből. A különböző trendek hol egy-egy ételt istenítenek, hol ugyanazt kiáltják ki bűnbaknak. Most Dr. Maya Vadiveloo, a Rhode Island-i Egyetem táplálkozástudományi docense tett rendet néhány makacs tévhit körül – és megnevezett öt olyan ételt vagy italt, amit évekig rossz színben tüntettek fel, pedig nem is érdemelték meg. Fotó: istetiana / Getty Images Hungary
    A krumpli nem bűnös, csak nem mindegy, hogyan készíti el A burgonya is sokáig a „hizlaló” ételek listáján szerepelt, pedig önmagában nem ártalmas

    A krumpli nem bűnös, csak nem mindegy, hogyan készíti el 

    A burgonya is sokáig a „hizlaló” ételek listáján szerepelt, pedig önmagában nem ártalmas. A gond a zsírban tocsogó, szalonnás, tejfölös, bő olajban sült változatokkal van. Ha héjában főzve vagy sütve fogyasztja, akkor viszont egy rostban gazdag, jól emészthető köretet kap. És még egy meglepetés: az édesburgonya nem feltétlenül egészségesebb! Kicsit mások a vitaminjai, de a kalóriatartalom és a szénhidrát szinte ugyanaz, mint a hagyományos krumpliban.

    Fotó: Zoryana Ivchenko / Getty Images Hungary
    A tészta nem ellenség – és a kuszkusz sem sokkal jobb Sokan, amikor diétázni kezdenek, elsőként a tésztát száműzik az étrendjükből, és helyette kuszkuszt, bulgurt vagy rizst választanak, mondván, ezek egészségesebbek

    A tészta nem ellenség – és a kuszkusz sem sokkal jobb 

    Sokan, amikor diétázni kezdenek, elsőként a tésztát száműzik az étrendjükből, és helyette kuszkuszt, bulgurt vagy rizst választanak, mondván, ezek egészségesebbek. Pedig a kuszkusz valójában nem más, mint apró szemű tészta, amit ugyanúgy búzából készítenek, mint a hagyományosat. Kalóriában, szénhidrátban és fehérjében sincs köztük nagy különbség. Nem az a baj, ha néha eszik egy kis tésztát – sokkal inkább az számít, mekkora adagot és mivel együtt fogyasztja.

    Fotó: Olena Ruban / Getty Images Hungary
    A tojás nem ellenség – sőt, kifejezetten jót tesz Sokáig úgy hittük, hogy a tojás szívbetegséget okoz, mert magas a koleszterintartalma

    A tojás nem ellenség – sőt, kifejezetten jót tesz 

    Sokáig úgy hittük, hogy a tojás szívbetegséget okoz, mert magas a koleszterintartalma. Ez az elképzelés azonban mára megdőlt. A tudomány mai állása szerint a tojásban lévő étkezési koleszterin nem úgy hat a szervezetre, mint a vér koleszterinszintje – tehát nem okoz automatikusan bajt. Ráadásul a tojás kiváló fehérjeforrás, tele van D-vitaminnal és kolinnal, ami az emlékezetért, izomműködésért és anyagcseréért is felel. Más szóval: a reggeli tükörtojás nyugodtan maradhat.

    Fotó: Krit of Studio OMG / Getty Images Hungary
    A kávé sem akkora mumus, mint korábban hittük A kávét is sokan kerülik, mert azt hallották róla, hogy szorongást, alvászavart okoz, sőt, szívproblémákat is

    A kávé sem akkora mumus, mint korábban hittük 

    A kávét is sokan kerülik, mert azt hallották róla, hogy szorongást, alvászavart okoz, sőt, szívproblémákat is. Ezek a hatások valóban előjöhetnek, ha valaki túl sokat iszik – de napi 3-4 csészével nem kell számolnia ilyen következményekkel. Sőt, kutatások szerint a mértékletes kávézás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és bizonyos daganatok kockázatát. Szóval nem kell minden kortytól rettegni – a lényeg a mérték.

    Fotó: Tom Werner / Getty Images Hungary
    A mirelit gyümölcs nem rosszabb, mint a friss Sokan azt hiszik, hogy a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek kevesebbet érnek, mint a frissek – pedig ez egy régóta tartó tévhit

    A mirelit gyümölcs nem rosszabb, mint a friss 

    Sokan azt hiszik, hogy a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek kevesebbet érnek, mint a frissek – pedig ez egy régóta tartó tévhit. A mirelit változatokat általában akkor szüretelik, amikor a legtöbb tápanyagot tartalmazzák, és rögtön le is fagyasztják őket. Így gyakran még többet is megőriznek a hasznos anyagokból, mint a bolti „friss” verziók. Ráadásul olcsóbbak és tovább elállnak – kár lenne lemondani róluk csak azért, mert fagyasztottak.

    Fotó: Tuned_In / Getty Images Hungary

    Kapcsolódó

      • TV2Play
      Rendkívüli hír: Sydney élő adásban jelentette be, hogy babát vár!

      Rendkívüli hír: Sydney élő adásban jelentette be, hogy babát vár!

      • TV2Play
      Brasch Bence összezavarodott: Nem értette mi történt az értékelés alatt

      Brasch Bence összezavarodott: Nem értette mi történt az értékelés alatt

      • TV2Play
      Elképesztő: Brasch Bencének teljesen más volt a hangja 16 évvel ezelőtt

      Elképesztő: Brasch Bencének teljesen más volt a hangja 16 évvel ezelőtt

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Süti szabályzat
  • RSS
  • Márkabiztonság
  • DSA
  • Közösségi média moderációs elvek
  • Süti beállítások
  • © 1999-2025 Index.hu Zrt.

      A galéria indításához kattintson a képre.

      5 étel, amiről évekig azt hittük, hogy egészségtelen – most kiderült, hogy tévedtünk

      Szerző Neve

      Ring Tamás

      person-add Követés
      2025.05.12. 10:54