A fagyasztás ma már szerves része a hétköznapi élelmiszer-tárolásnak, hiszen az egyik legpraktikusabb módszer az ételek hosszabb ideig való megőrzésére. Segít csökkenteni a pazarlást, időt és pénzt takaríthatunk meg vele. Ugyanakkor nem mindegy, hogy mit, hogyan és mennyi ideig tárolunk a fagyasztóban.

Miért nem romlik meg az étel a fagyasztóban? 

Az ételek romlását elsősorban mikroorganizmusok – például baktériumok és penészgombák –, valamint enzimek okozzák. Ezek lebontják az ételek szerkezetét, ami íz- és színváltozáshoz, állagromláshoz, sőt akár ételmérgezéshez is vezethet. A mikroorganizmusok szaporodásához a nedvesség elengedhetetlen, mivel a víz szolgál számukra élettérként.

Fagyasztáskor a víz megfagy, így a baktériumok aktivitása jelentősen lelassul, bár teljesen nem szűnik meg. A hideg hatására az enzimek működése is leáll. Fontos azonban tudni, hogy a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak „leállítja” őket. Amint az étel kiolvad, a mikroorganizmusok újra aktivizálódhatnak és gyorsan szaporodni kezdenek, ezért nem ajánlott egyszer már kiolvasztott ételt újra lefagyasztani.

Továbbá, bár a fagyasztás lassítja a romlást, az ételek minősége idővel így is csökkenhet: megváltozhat az ízük, állaguk, tápértékük. Emiatt minden fagyasztott élelmiszerre ajánlott egy maximális tárolási idő, amelyen belül érdemes elfogyasztani őket – írja a Webbeteg.

Mit lehet lefagyasztani? 

  • Húsok és húsfélék: A nyers húsfélék és halak kiválóan fagyaszthatók. Az egészben hagyott vagy nagyobb darabokra vágott húsok – mint a csirke, sertés, pulyka vagy marha – akár 9–12 hónapig is eltarthatók fagyasztva. A darált hús ennél rövidebb ideig, nagyjából 3–4 hónapig őrzi meg minőségét. A halak esetében a soványabb fajták (pl. tőkehal) 6 hónapig, míg a zsírosabbak (pl. lazac, makréla) csak 2–3 hónapig tarthatók el biztonságosan.
  • Készételek és főtt ételek: A főtt fogások – például levesek, pörköltek, raguk vagy rakott ételek – jól tűrik a fagyasztást. Ezeket általában 2–3 hónapon belül érdemes elfogyasztani, hogy megőrizzék ízüket és állagukat.
  • Sajtok és tejtermékek: A túró, vaj, valamint a félkemény és kemény sajtok (reszelve vagy egészben) jól viselik a fagyasztást. A sajtokat reszelve 3–6 hónapig, a vajat akár 6–9 hónapig is tárolhatjuk fagyasztóban. A tej és a tejszín azonban nem ideális választás, mivel könnyen kicsapódhatnak, ami az állagukat jelentősen rontja.
  • Zöldségek: A legtöbb zöldséget fagyasztás előtt érdemes blansírozni, vagyis rövid ideig forró vízbe mártani, majd gyorsan lehűteni, hogy megőrizzék színüket, állagukat és tápanyagaikat.
    A brokkoli, karfiol, sárgarépa és zöldbab 8–12 hónapig is eltartható. A paprika és paradicsom is fagyasztható 6–8 hónapig, de kiolvadás után már csak főzéshez, sütéshez ajánlott, nem friss fogyasztásra.
  • Gyümölcsök: A fagyasztott gyümölcsök ideálisak süteményekbe, turmixokba, levesekbe vagy kompótnak. Magas víztartalmú gyümölcsöket – mint a dinnye vagy a narancs – nem érdemes fagyasztani, mivel kiolvadás után az állaguk jelentősen romlik.
    Az alma szeletelve, blansírozva kb. 6 hónapig tárolható, míg az eper, málna, szeder, meggy, cseresznye és ribizli 6–8 hónapig is eláll.
  • Pékáruk: A legtöbb péksütemény kiválóan fagyasztható. A kenyér, zsemle, kifli és kalács 2–3 hónapig is eltartható fagyasztóban, míg a palacsinta és gofri nagyjából 1–2 hónapig őrzi meg frissességét. Fogyasztás előtt érdemes a pékárut sütőben, mikrohullámú sütőben vagy kenyérpirítóban átmelegíteni, így visszanyerik frissességüket és jobb lesz az állaguk is.

Mit nem ajánlott fagyasztani?

Bár sok élelmiszer jól tűri a fagyasztást, vannak kivételek is. A nyers tojás héjában nem fagyasztható, mert a folyadék térfogata megnő és a héj megrepedhet. Majonézes vagy tejfölös saláták, valamint tej, joghurt, tejszín fagyasztva kicsapódhatnak, így állaguk használhatatlanná válik. A zöldleveles saláták és uborka kiolvadás után elvizesednek, megpuhulnak, és már nem alkalmasak friss fogyasztásra. Főtt tészták (pl. spagetti) gyakran pépessé, túlfőtt hatásúvá válnak a fagyasztás után. A már kirántott ételek panírja kiolvadva elveszíti ropogósságát, megázik és puha lesz.

Néhány tipp a fagyasztáshoz

  • Meleg, forró ételt soha ne tegyünk fagyasztóba, mert megemeli a belső hőmérsékletet, és kiolvadhat a többi étel.
  • Jól záródó zacskóba vagy ételes dobozba csomagoljuk a fagyasztani kívánt élelmiszereket.
  • Ha van vákuum gép otthon, úgy megnövekedhet a fagyasztóban eltöltött tárolási idő.
  • Érdemes mindent felcímkézni, mi az étel neve és mikor lett lefagyasztva.
  • Kiolvasztott ételt ne fagyasszunk le ismét – csak abban az esetben, ha időközben hőkezelve lett (például sütés, főzés).
  • Lefagyasztott étel felengedésének a legkíméletesebb és egyben legidőigényesebb módja a hűtőben történő kiolvasztás.
  • Szobahőmérsékleten vagy mikróban is történhet az olvasztás, utóbbi esetén állítsuk a mikró funkcióját kiolvasztó programra.

(Borítókép: Fagyasztót kinyitó férfi. Illusztráció: Getty Images)