Friss kutatásban vizsgálták az úgynevezett flavonoidokban gazdag élelmiszerek egészségre és korosodásra gyakorolt hatását. A tudósok arra jutottak, hogy ezek a tápanyagok kifejezetten elősegíthetik az egészséges öregedést.
„Kutatásunk célja nemcsak az volt, hogy segítsen az embereknek hosszabb ideig élni, hanem a lehető leghosszabb ideig tartó egészség és jó életminőség lehetőségének megtalálása is” –kezdte dr. Nicola Bondonno, az ausztrál Edith Cowan Egyetem (ECU) adjunktusa. „Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy azok az emberek, akiknek magasabb a flavonoidbevitelük, általában tovább élnek, és kevésbé valószínű, hogy megkapják a főbb krónikus betegségeket, például a demenciát, a cukorbetegséget vagy a szívbetegségeket” – mutatott rá a szakember.
A flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaikról ismertek. Segítik az érrendszer egészségét, támogatják az izomtömeg megőrzését, valamint hozzájárulnak a mentális egészség fenntartásához, különösen idősebb korban.
A jótékony vegyületcsoport elsődlegesen az olyan zöldségekben, illetve bogyós gyümölcsökben találhatók meg, mint a padlizsán, szőlő, szeder, de fellelhetők a borban, csokoládéban, fekete teában, a citrusfélékben, az almában és a narancsban is.
Az áfonyában és az eperben lévő, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok továbbá segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben, ezenkívül más szív-és érrendszeri előnyöket is biztosítanak.

„Kutatásaink azt mutatják, hogy azok az emberek, akik több flavonoidot fogyasztanak, általában ideálisabban öregszenek, egészségesebbek” – fogalmazott Bondonno, kifejtve, hogy a legtöbb flavonoidot fogyasztó nőnél 15 százalékkal alacsonyabb volt a legyengültség, 12 százalékkal a rossz mentális egészség, és szintén 12 százalékkal a fizikai funkciók károsodásának kockázata. A tanulmányban 24 év alatti, közel 63 ezer nő és 24 ezer férfi adatait elemezték. Bár kevesebb összefüggést figyeltek meg a férfiaknál, magasabb flavonoidbevitel esetén náluk is kimutatható volt a rossz mentális egészség alacsonyabb kockázata.
Aedin Cassidy professzor, a tanulmány vezető szerzője kiemelte, hogy „a flavonoidokban gazdag ételek fogyasztása azáltal is elősegítheti az egészségesebb öregedést, hogy csökkenti a törékeny csontok, a fizikai hanyatlás és a rossz mentális egészség kockázatát.”
„Összességében ezek az eredmények aláhúzzák az egyszerű étrendi módosítások fontosságát, amelyek befolyásolhatják az általános életminőséget és hozzájárulnak az egészséges öregedés optimalizálásához” – tették hozzá a kutatók.
(Borítókép: Öregedő férfi. Illusztráció: Getty Images)