Nem egyszerű a megfelelő reggeli összeállítása azok számára, akik cukorbetegséggel küzdenek. Számukra igen jól jöhetnek Szabó Lucia dietetikus cikkünkben részletezett tanácsai.

A cukorbetegség kezelésének legfontosabb eleme az életmódterápia, melynek során nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő, személyre szabott táplálkozásra. Az étrend kialakításánál figyelembe kell venni a szervezet napszaki inzulin érzékenységét, így nem mindegy, mikor mit fogyaszt a beteg. Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa az EgészségKalauznak árulta el, elsősorban mely dolgokra kell odafigyelnie a cukorbetegeknek a reggeli összeállításánál.

A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, hiszen energiát ad, növeli a teljesítményt és beindítja az anyagcserét, aminek köszönhetően az elhízás esélyét is csökkenti. A diabétesszel küzdők és a hipoglikémiára hajlamosak számára még fontosabb a reggeli étkezés, a lassú felszívódású szénhidrátok ugyanis megalapozzák a kiegyensúlyozott vércukorszint elérését a nap folyamán. 

Ennek megfelelően érdemes odafigyelni, pontosan milyen tápanyagokat veszünk magunkhoz ébredés után. Mivel ekkor a legrosszabb a szervezet inzulinérzékenysége, így tejet például semmi esetre sem szabad fogyasztani, a benne lévő tejcukor ugyanis könnyen megdobja a vércukorszintet. A laktózmentes tej sem jobb választás, mivel még magasabb vércukorszint kilengést okoz. Ha azonban mindenképp szeretne valaki tejet fogyasztani, akkor az alternatív, hozzáadott cukormentes növényi tejek jelentik a legjobb választást.

A legkiválóbb ételek reggelire ugyanakkor a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű pékáruk, ugyanis ezek a lassan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak, ráadásul hosszas teltségérzetet biztosítanak és energiával látnak el. A legjobb, ha friss zöldségeket, sajtot, tojást, és jó minőségű, magas hústartalmú felvágottat fogyasztunk hozzá.

Sokan döntenek a zab mellett, ha reggeliről van szó, ez az étel azonban megosztó a cukorbetegek körében. Egyes ajánlások szerint bátran lehet fogyasztani, hiszen csak kissé emeli meg a vércukrot, ráadásul magas rosttartalmának köszönhetően hosszú teltségérzetet biztosít. Vannak azonban, akik érzékenyebben reagálnak a zabra, amely esetükben vércukor emelkedést okozhat. Számukra inkább tízóraira javasolt a fogyasztása, akkor is főként az alacsony feldolgozottságú termékek, például a nagy szemű zabpehely. Minél jobban finomított ugyanis egy termék, az annál gyorsabban megemeli a vércukor szintjét.

A gyümölcsök szintén fontos részét képezik a táplálkozásnak, a cukorbetegeknek ugyanakkor figyelembe kell venniük, hogy magas fruktóztartalmuk miatt a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak. Éppen ezért reggelire nem szabad fogyasztaniuk, tízóraira ugyanakkor a zabhoz hasonlóan kitűnő választás lehet valamilyen lassan felszívódó szénhidrát mellé.

A legnépszerűbb reggelik közé tartozik a tojás, amely a fentebb írtak szerint a diabéteszesek számára is kiváló választás. Rengeteg fehérjét tartalmaz, ugyanakkor számolni kell a kalória/zsír mennyiséggel!

Íme a teljes lista, mi kerüljön egy cukorbeteg reggeli tányérjára

  • teljes kiőrlésű pékáruk
  • tojás
  • sajt
  • zöldségek, saláták
  • jó minőségű felvágottak
  • zabpehely (ha nem reagál rá érzékenyen)
  • tea (cukor nélkül)

(Borítókép: Reggeliző férfi. Illusztráció: Getty Images)