Sok hasznos tápanyagot tartalmaz, korlátlan fogyasztása mégsem ajánlott egy közkedvelt magfélének, amelyet a gyógyászatban már a Krisztus előtti 14. században is hasznosították. Manapság az egészséges reggelik egyik fontos alapanyaga, ugyanakkor érdemes vigyázni a bevitt mennyiséggel.

Súlyos mérgezést okozhat egy, az egészséges reggelikhez gyakran felhasznált magféle. Bár igen gazdag rostokban, fehérjében és omega-3-zsírsavakban, káros anyagok is szép szerével találhatók benne, így a fogyasztása csak mértékkel javasolt.

Ez a magféle nem más, mint a lenmag, amely természetes módon cianogén glikozidokat tartalmaz. Ezekből a magok összezúzásakor hidrogén-cianid (kéksav) szabadul fel, amely egy akut mérgezőanyag és bizonyos koncentráció felett akár életveszélyes mérgezési tüneteket is kiválthat. Ezek a következők:

  • fejfájás,
  • légszomj,
  • szédülés,
  • súlyos esetekben kóma vagy halál.

A súlyos mérgezés elkerülése érdekében fontos, hogy ne lépjük túl a napi ajánlott beviteli mennyiséget, amely a 4 év feletti gyerekek esetében legfeljebb napi 4 gramm, vagyis egy teáskanálnyi mennyiség. A felnőtteket tekintve legfeljebb 15 gramm, vagyis nagyjából egy evőkanálnyi lenmag fogyasztása javasolt, míg 4 év alatt egyáltalán nem ajánlott őrölt lenmag bevitele.

Ha esetleg túllépnénk az ajánlott mennyiséget, szerencsére van rá mód, hogy kiküszöböljük a káros hatásokat. A kéksav melegítés közben elillan, így a megfőzött vagy kenyérbe sütött lenmagot nemcsak mi, hanem kisebb gyerekek is biztonságosan fogyaszthatják.

(HáziPatika)

(Borítókép: Magok. Illusztráció: Getty Images)